Мистерија хепатитиса код деце

You are currently viewing Мистерија хепатитиса код деце

Претходних неколико дана, новине су пуне извештаја и коментара о „мистериозној жутици“ која напада децу. Наиме, у последњих неколико недеља, према подацима СЗО, појавило се 169 случајева акутног хепатитиса непознатог порекла међу децом. Највећи број откривен је у Великој Британији, а појединачни случајеви су откривени у пар европских земаља. Оболела деца су била старости од месец дана до шеснаест година, а за 10% њих била је потребна трансплантација јетре.

Иако је до сада познато да хепатитис изазивају вирусни хептитиси А.Б..Ц,Д,Е, наводи се да је овај хепатитис „непознатог порекла“. Код 74 деце откривен је аденовирус и „претпоставља се“ да би он могао бити узрочник ( иако га већина од 95 деце није имало).

Проблем са аденовирусом за који се „претпоставља“ да је био присутан међу децом, је то што он изазова хепатитис само код имунокомпромитоване деце и није забележен код здравих људи, те професор Драган Делић , иако „ не може са сигурношћу тврдити да је аденовирус узрок“, пита да ли се можда вирус променио, мутирао?

Председник удружења педијатара Георгиос Константинидис, који је родитељима познат по заговарању вакцинације деце против ковида, „верује“ да на ову слику хепатитиса не постоји утицај ковида, иако је код неке деце откривено присуство и тог вируса. Једна од претпоставки коју је изнео је да се ово дешава због „имунолошког дуга“ , односно смањеног контакта са вирусима током пандемије услед мера превенције.

Међу силним „претпоставкама“ и „веровањима“ постоји нешто што др Константинидис зна, а то је да случајеви нису повезани са претходном вакцинацијом против ковида.

Моје питање за Констатинидиса је како се у његову рачуницу и претпостављање, уклапа званични податак о потенцијалним нежељеним реакцијама на вакцинацију против ковида, преузет из европске базе Eudravigilance, Европске медицинске агенције, где је пријављено 2400 поремећаја рада јетре који су се завршили смртно у 111 случајева и то за вакцину Фајзер која је одобрена за употребу код деце и да ли иједан здравствени званичник у Републици Србији може да прокоментарише ове званичне податке који указују да је на територији Европе до 23. априла 2022. пријављено 43 898 смртних исхода, као и 4 190 493 нежељена дејства, од којих је 1 914 927 квалификовано као „озбиљно“?

Претпостављам да одговора неће бити.

Др Јована Стојковић

http://www.adrreports.eu/en/background.html

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/sta-stoji-iza-velikog-broja-slucajeva-akutnog-hepatitisa-medju-decom-u-svetu/

Објављено 29.4.2022.