Бор опет под великим загађењем кинеске компаније Зиђин Бор Копер

You are currently viewing Бор опет под великим загађењем кинеске компаније Зиђин Бор Копер

Већ нам је познато да су грађани Бора суочени са несносно високим загађењем животне средине, за које је компанија Зиђин Бор Копер већ изгубила на суду и добила 1,000,000 динара казне (око 9,000 америчких долара), односно 0,00045% свог профита из 202. године. Таква новчана казна, поред тога што је сасвим симболична, успут и не решава проблем загађења вадуха сумпорном киселином, канцерогеним аресником и другим токсичним загађењима.

Почетком маја 2022. се десила још једна еколошка катастрофа пробоја рудне пулпе из Церова која је загадила пут, њиве и водоток Кривељске реке. Мештани села Кривеља су оставњени на милост и немилост кинеске компаније која се не може похвалити са етичком потпором поштовања људских права и животне средине у којој послује.

Грађани Бора и околних села су деценијски само декларативно заштићени Законом о заштити животне средине Републике Србије, као и међународном Архуском конвенцијом потписаном давне 200. године од стране Републике Србије. Протести и сви апели грађана до сада су се оглушили и без икаквог решења Владе Србије, која је други највећи сувласник компаније са 36.9% власништва.

По Институту за јавно здравље Србије Др Милан Јованобић Батут, изнети су подаци о обољевању Борана и наводи се да “за све малигне туморе осим тумора коже, постоји значајно већи ризик у оболевању и умирању и код мушкараца и код жена у Бору. Овај образац се опажа за рак бронха и плућа, рак јетре, панкреаса, бубрега, мокраћне бешике, рак колона и ректума, штитасте жлезде, лимфопоетског ткива, Хоџкиновог и не-Хоџкиновог лимфома”.

И опет се поставља питање: где је та линија преко које нико не сме да пређе? Да ли је довољно да 25 дана у 2021. загађење буде опасно по здравље људи? Очигледно не. Да ли је довољно да свако друго дете у Бору и околних села носи пумпицу против астме? Ни то није довољно. Где је наш праг толераниције за који ћемо да заумемо став и нећемо одустати? Да ли је довољно да Влада Србије отвори игралиште за стране инвеститоре зарад свог профита и на уштрб здравља становништва и трајног уништења њива, путева, река? Где је наша линија преко које нико не сме да пређе?

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 10.5.2022.