НЕИЗВЕСНЕ ЦЕНЕ ВОЋА И ОВЕ ГОДИНЕ

You are currently viewing НЕИЗВЕСНЕ ЦЕНЕ ВОЋА И ОВЕ ГОДИНЕ

Поводом наступајућег сајма пољопривреде у Новом Саду, који ће бити одржан од 21. до 27. маја, пажњу нам је привукло дешавање 25. маја под називом ,,Дан воћара и виноградара у Новом Саду”. Једна од тема која ће бити обрађена на предавањима током овог дана је ,,Пласман српског воћа-како даље?”.

Одбор за пољопривреду Покрета Живим за Србију , и даље је става да држава треба што више да улаже у прерађивачку индустрију, не само воћа већ и поврћа. На тај начин би се добијали много скупљи производи који би се даље лакше транспортовали, где би та добијена роба имала бољи рок трајања и дужина транспорта тада не би била проблем, као рецимо сада када је због рата у Украјини отежан транспорт робе за Русију.

Такође, већ сада чујемо поједине најаве како ће цене воћа уместо навише ићи наниже, односно због слабије потражње свежег воћа, цене неће наставити да прате ток поскупљења, већ ће чак можда бити и ниже него прошле године. Ту се опет враћамо на наш предлог када је у питању прерађивачка индустрија.

Међутим на цену воћа у Србији не утичу само трошкови транспорта, као и то да ли ће Немачка или Русија куповати од нас. Оно што и даље у Србији погађа наше воћаре је то да више од 50 одсто наших воћних плантажа нема никакву противградну заштиту. Као последицу тога имамо сваке године на тоне уништеног воћа које није ни дочекало бербу. Већ смо на почетку овог пролећа имали олују праћену градом која је уништила воћарске плантаже тополске општине.

Држава и министарство пољопривреде мора од самог почетка производње да активно учествује у едуковању, организацији и финансирању не само нових воћних плантажа и винограда, већ и прераде, како не бисмо долазили у ситуацију да наши воћари уништавају своје засаде у јеку бербе зато што је цена мала или нема заинтересованих за куповину појединих воћних врста.

Одбор за пољопривреду Покрета Живим за Србију

Објављено 11.5.2022.