Терет слободе избора

You are currently viewing Терет слободе избора

Иницијатива као важна емоционална компетенцијија, тако ретка а тако важна.
Увек актуелна тема, као и рад са Сенком где нам иницијатива често побегне.

У сенци су све оне наше особине са којима нерадо или ретко долазимо у контакт, не нужно деструктивне. Често нагло и интензивно, посебно када је окинут неки наш комлекс. И то је у реду, разумети, јер су комплекси толико интензивни да они поседују нас, а не ми њих.

У нашој Сенци су често и наши квалитети.

Иницијатива је изузетно ретка, посебно ако је конструктивна.

Људи ће пре иницирати ратове, активно радити на дискриминацији, дискредитовању других, одузимању и угрожавању људских, родитељских права да одлучују самостално о здравственим интервенцијима над собом и својом децом. Људи воле ограничења јер их иста лишавају одговорности.

Признаћете да је већини тешко да носе терет СЛОБОДЕ ИЗБОРА, па ће иницирати све што се замислити може како би избегли да заиста размисле шта је за њих најбоље, па и да погреше ако треба, јер грешити се свакако мора.

Неким људима, највише сметају људи који јасно износе своје ставове, зашто?! Зато што изнети јавно свој став није лако, за то је потребна конструктивна иницијатива, некада и реакција у афекту, али свакако увек одговорност за изречено. И тако, чекајући и блокирајући себе да изкажу оно што мисле и осећају, како би били у складу са захтевима заједнице или струке, дочекају да све то потиснуто доживи једну деструктивну експлозију, која највише штети њима. Покушавајући да сачувају своју Персону, они заправе ураде све да је уруше, јер су себе блокирали забранама.

Многи сматрају да би без ограничења настао хаос, али зар ти исти, које хаос толико плаши не иницирају најбруталнија ограничења како би се заштитили од “бахатости хаотичних”?!

Зато, пре него што нешто иницирамо за “опште добро”, важно је да се бар запитамо да ли смо баш ми позвани да одлучимо шта је то опште добро, без обзира на све компетенције које имамо.

И тако даље, и тако даље…кључно је не мислити праволинијски, јер је живот много више од тога, баш као и све ово што написах.

Тамара Брадић,
психолог и психотерапеут
потпредседник Покрета Живим за Србију

Објављено 12.5.2022.