Блокада због каменолома

You are currently viewing Блокада због каменолома

Регионални пут Косјерић-Ужице је у блокади од 12.маја због изградње приступне саобраћајнице за нови каменолом Градина.

Мештани тврде да се радови обављају без дозволе, без студија о утицају на животну околину и тик уз њихова имања.

Косјерић је познат по етно туризму и људи се претежно баве пољопривредом тако да им каменолом директно угрожава опстанак на сопственим имањима. Мештани тврде да је предвиђено чак 11 каменолома на овом простору од којих неки увелико раде.

За нови каменолом Градина треба посећи 8 ха шуме, што ће пореметити еко систем. Просторни план Општине Косјерић није усклађен са планом регулације за каменолом Градина и пошто грађани нису успели да се договоре са властима, реаговали су блокадом пута.
Такође, проблем представља чињеница да ће сви камиони и шлепери пролазити кроз стамбени део Косјерића а испод тих улица се налазе водоводне и канализационе цеви и те улице нису предвиђене за такав интензитет саобраћаја.

Све примедбе мештана су ингорисане и власт Општине је усвојила План детаљне регулације и дала дозволу за изградњу прикључка на магистрални пут за потребе изградње каменолома.
Општина Косјерић има огромне проблеме са аерозагађењем због цементаре и постојећих каменолома, контаминирано земљиште тешким металима што је резултирало порастом малигних оболења респираторног система.

Општинска власт се наводно бави проналажењем начина да се аерозагађење смањи, али иза леђа грађана варошице припрема нове загађиваче у виду каменолома.
Замајавање становника причом да ће се аерозагађење смањити тако што ће котларнице прећи са мазута на гас ,а неких стотињак домаћинстава са чврстих горива на пелет док ће им заузврат опколити варош каменоломима, није успело.
Блокаде се настављају.

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 20.5.2022.