Пут ка здрављу – Пост

You are currently viewing Пут ка здрављу – Пост

ПОСТ КАО ПРИРОДНА ТЕРАПИЈА У ЛЕЧЕЊУ И ПРЕВЕНЦИЈИ БОЛЕСТИ

michalsenA. 2013. Fasting therapy for treating and preventing diseases

Препоручени дневни унос калорија износи 2000 килокалорија (кк) за жене, 2500 кк за мушкарце ([i]).

Уколико се исправно организује  и прати, пост са 200-500 кк дневно, у трајању од 7 – 21 дана (што зависи од особе до особе) показао се као ефикасан, а јефтин начин лечења симптома реуматоидних обољења, хроничних болова, повишеног притиска као и метаболичких синдрома[ii].

Да напоменемо, смањење калорија (или калоријска рестрикција) не значи и смањен унос хранљивих (нутритивних) супстанци.

У Немачкој је 1982. године основано „Друштво лекара за пост и исхрану“, које је 2002. године издало смернице за терапије постом. Године 2013. смернице су освежене новим подацима и показатељима ([iii]). Овај документ обрадићемо детаљније накнадно.

Терапија постом пружа телу прилику да се „рестартује“ и врати у стање „хормезе“, где важи правило „стимулиши са минималном количином, инхибирај са великом количином“. Ово се превасходно односи на биохемију и ендокрину слику крви.

За верујуће, пост није непозната ствар. Али, мотив верујућег поста се разликује од самовољног, јер први је канонски и ради Бога, други је својствен и ради здравља.

Како то здравље да се побољша ако човек не уноси више, него мање хране? Лако. Главни нагон сваког живог бића је да преживи. Да би преживео, у неповољним приликама, организам активира механизме за преживљавање, иначе успаване јер живимо у стању обилне хране и воде. Један од успаваних механизама је (сада популарна) аутофагија, која је смањена, поремећена или знатно спречена код имунолошких обољења, неуродегенеративних, метаболичких, кардиоваскуларних болести, као и код старења.

Да парафразирамо, у току продуженог самовољног (дакле не присиљеног) поста, изазива се стање (контролисане) узбуне и опште мобилизације, тако да се неправилности у раду ткива или органа, узроковане лошим, измењеним, злоћудним ћелијама, ћелијским и другим органским „отпадом“, уклањају, али тако да цело тело и даље функционише. Јер, просто мора да преживи. Наравно, свака мобилизација, па и ова, мора да траје и да се заврши. Период трајања поста и повољног утицаја је за сваку особу другачији, али у сваком случају, графички гледано, има облик звонасте (Гаусове) нормалне криве расподеле. Ако је “Y” оса величина учинка, а “X” оса време трајања, онда је леви део криве период са малим учинком, средњи део криве је период са најповоњнијим учинка, док десни део криве почиње са периодом нежељеног учинка.

Због чега нам ово може бити важно? Па, услед „могућих“ будућих вирусних (светских) заврзлама, побољшање здравља и рада имуног система је једина сигурна валута преживљавања. Терапијски пост представља редак “ad hoc”, тренутно спреман, а јефтин „лек“ за опоравак човековог тела. А у здравом телу има простора и за здрав дух.

Адаптација и коментар:

Одбор за Науку покрета Живим за Србију

Јун, 2022.

 

[i] https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/what-should-my-daily-intake-of-calories-be/#:~:text=Generally%2C%20the%20recommended%20daily%20calorie,women%20and%202%2C500%20for%20men.

[ii] Michalsen A, Li C. Fasting therapy for treating and preventing disease – current state of evidence. Forsch Komplementmed. 2013;20(6):444-53. doi: 10.1159/000357765. Epub 2013 Dec 16. PMID: 24434759.

[iii] Wilhelmi de Toledo F, Buchinger A, Burggrabe H, Hölz G, Kuhn C, Lischka E, Lischka N, Lützner H, May W, Ritzmann-Widderich M, Stange R, Wessel A, Boschmann M, Peper E, Michalsen A; Medical Association for Fasting and Nutrition (Ärztegesellschaft für Heilfasten und Ernährung, ÄGHE. Fasting therapy – an expert panel update of the 2002 consensus guidelines. Forsch Komplementmed. 2013;20(6):434-43. doi: 10.1159/000357602. Epub 2013 Dec 16. PMID: 24434758.