„Спечавање негирања геноцида“ или геноцид над мишљењем

You are currently viewing „Спечавање негирања геноцида“ или геноцид над мишљењем

Недавно је НВО „Радна група за БиХ“ покренула иницијативу о резолуцији у УН о Сребреници, која би тражила, између осталог, да се „11.јун прогласи међународнум даном сећања у Сребреници“, осуди негирање геноцида и апелује на чланице да такве појаве спрече кроз образовне програме као и да чланице „надгледају“ дан сећања.

Овај по Србе опасан наратив, који потпуно негира српске жртве у рату и инструменталитује и редефинише дефиницију геноцида, опасан је и политички притисак на Републику Српску, али и Србију.

Усвајањем ове резолуције, неминовно би мученички и страдални српски народ био означен геноцидним у тзв. светској јавности, што би произвело слабу осетљивост на било какве евентуалне одмазде и неправде које би нам биле почињене.

Не заборавимо, ово није први покушај да се српски народ прикаже као геноцидан. У јулу 2015., Велика Британија је поднела сличну иницијативу Савету безбедности УН, али је захваљујући руском вету то спречено.

Како ћемо сада у непријатељском окружењу, након срамног гласања против једине државе која нас је спасла овог вечитог белега, успети да се одупремо и сачувамо образ, остаје да се види.

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 22.6.2022.