Не постоји смртомносна доза већ само дозирана смрт

You are currently viewing Не постоји смртомносна доза већ само дозирана смрт

Овај наслов најбоље описује будућност београдске воде и здравља људи који је буду пили АКО дозволимо већ започету градњу, тачније за сада тек припрему за градњу почетне станице метроа и депоа за исти, а са тим и 4 и по милиона квадрата за будућих 30 хиљада становника новог насеља на Макишком пољу.

Макиш је једино извориште здраве пијаће воде за Београд које је у функцији већ 130 година и које су деценијама одржавали и унапређивали најбољи европски хидролози. Све фекалне воде из тог новог насеља ће се уливати у Макишко поље, чиме ће се нарушити природно пречишћавање воде и тиме угрозити здравље грађана и будућих генерација. Нико није умро од пет чаша воде са неисправног водоизворишта али ако буде био приморан да пије ту воду дужи временски период…

Изградња метроа у Београду се разматра већ деценијама али никада није била у плану градња почетне станице на Макишком пољу. За последњих 10 година, од како Београд има садашњу власт, нису урађене нова железничка и аутобуска станица, мост преко Саве, мост преко Дунава, полупрстен кроз Београд, обилазница око града ни главни канализациони колектор. Само се зидају куће и квадрати а инфраструктура стоји. То ће зауставити саобраћај у овом граду.

Најаве да ће се за 8 година направити две линије метроа као и 40 километара је изборна прича јер је све то немогуће изградити за мање од 20 година. Ако се линије метроа уреде погрешно, онда ће и развој града бити погрешно одређен. А по садашњем плану првих пет станица иде кроз њиве и кукурузе. Прошао им је Београд на води где се квадрат продаје за 10 хиљада евра, па зашто не би наставили по том принципу и на Макишу такође продајом у кешу.

Наш покрет је изашао на терен да провери тачну локацију и напредовање радова јер у медијима од краја прошле године када је споменут еколошки протест који је био на дан отварања радова, нема више ништа. На пролеће су режимски медији испратили званично “пресецање врпце” и то је све. Велика незаинтересованост грађана и медија указује на то да су велике шансе да ће им и ово проћи.

На приложеним фотографијама можете видети тачну локацију и тренутно стање земљишта на коме ће бити изграђено, све оно што се не сме градити на водоизворишту нашег града Београда, ако то не спречимо. Као смерница да сте сигурно дошли на право место су три заставе које се вијоре на градилишту. Застава Србије,Кине и Француске, држава које су спонзори овог “пројекта”.

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 30.6.2022.