Интервју са потпредседником Покрета Живим за Србију, Тамаром Брадић

You are currently viewing Интервју са потпредседником Покрета Живим за Србију, Тамаром Брадић

1.Кад сте ушли у политику и који је главни разлог уласка?

-Ја сам по струци психолог и психотерапеут, радим са децом која имају специфичне сметње у развоју и приватно се бавим психотерапијом деце и одраслих. Тренутно сам и на докторским студијама из области уметности и медија.
Улазак у политику није био планиран. Могу да га опишем као једну врсту свог буђења кроз, пре свега, друштвени активизам. Све је почело са такозваном пандемије када ми постаје јасно колико медији утичу на креирање реалности и колико је застрашивање уз пропаганду једини механизам опстанка глобалног и надзорног капитализма. Посебно ме је забринуло и пробудило то што сам видела на који начин деца испаштују уз обавезу да носе маске, за која су истраживања показала да заправо не утичу на смањење трансмисије вируса,али зато итекако могу да потенцирају паничне и епи нападе код деце са сметњама у развоју. Да не говоримо о вртићкој деци, где је ношење маски за васпитаче било обавезно, иако сва психолошка истраживања говоре о значају фацијалне експресије за емотивни и интелектуални развој деце.
Све то је утицало да се прикључим др Јовани Стојковић и Покрету Живим за Србију која се храбро, од самих почетака бори за основни етички принцип у медицини који је исти и у психотерапији а гласи НЕ НАШКОДИТИ.
Због својих изјава, односно проблематизовања свих важних питања која се тичу епидемиолошких мера и вакцинације, првог априла 2021. године сам ухапшена, истог дана ме је колега из психотерапијске едукације на којој сам у том тренутку била, пријавио етичком комитету психотерапеута, европском, јунгијанском, па губим могућност даље едукације.
Ипак сам успела да приведем крају своју психотерапијску едукацију у другом терапијском удружењу које ми је признало све досадашње године и сате едукације уз похађања додатних сати едукације и полагање завршног испита. У међувремену постајем и пуноправни члан Руске лиге психотерапеута.
Дакле, то су дани када сам схватила да је у Србији и Европи изношење свог става, посебно проблематизовање важних питања ЦЕНЗУРИСАНО, што сам и рекла тужиоцу на саслушању, када ме је питао шта сам закључила после привођења. Рекох му да сам закључила да ја више не бих смела да закључујем, што га је видно постидело, спустио је главу.

2. Да ли Покрет Живим за Србију наставља борбу и да ли ће се можда наставити сарадња са Суверенистима у будућности?

-И поред свих искушења, маргинализације и етикетирања, Покрет Живим за Србију наставља своју борбу. Наша мотивација је много дубља него што то изгледа онима који врше политички прогон над нама, тако да нас не могу уплашити. Ми се научном аргументацијом и својим здравим разумом боримо за права деце и родитеља.
Од тога се не одустаје.

3.Разлог нешто лошијег резултата на изборима? Да ли бисте нешто променили у кампањи?

-Што се тиче лошијег резултата на изборима, сматрам да сама кампања није била на адекватан начин осмишљења. Такође је медијска сатанизација нашег Покрета и немогућност да др Јована, адвокат Милина и ја будемо медијски видљиве утицало на лош изборни резултат.
Ја сам, без лажне скромности, више пута изјавила, да када бисмо нас три добиле простор у медијима, наредне две недеље би биле кључне.

4. Шта мислите о извршитељима? Да ли постоји могућност да се направи нека акција где би се удружили сви који су против њих?

-. Што се тиче извршитеља, наравно да не мислим ништа добро. Није нам потебан тај вид контроле у друштву у којем већина живи на рубу егзистенције. Са извршитељима испаштају најслабије карике нашег друштва а јака држава је јака тек када брине о најслабијима.
Увек сам за организовану борбу и удруживање када су у питању племенити циљеви.

5.Планови за будућност?

– Планирамо да се боримо за сву нашу децу и родитеље оштећене дискриминацијом. Ја лично планирам да се више ангажујем око осветљавања значаја уживо наставе за децу, с обзиром да се некритички инсистира на дигитализацији.

(преузето са Инстаграм налога Политичари Србије)

Објављено 1.7.2022.