Битка за Шордош – јун 2022

You are currently viewing Битка за Шордош – јун 2022

На Дунаву се налазе многе дивне природне целине које омогућавају освежење током ових врелих дана. Једно такво место, између Рибарца и Камењара код Новог Сада, је и Шордош.

Шордош је природно станиште многих животиња, птица а и риба и представља право место за повратак природи. Зато Новосађани а и њихови гости овде долазе годинама током врелих летњих дана. Осим рекреативаца и уживаоца у природи овде често долазе и спортски пецароши као и кајакаши.

Актуелне градске власти су почеле припремне радове за израду четвртог моста на Дунаву без одговарајуће анализе утицаја на горе наведене карактеристике овог краја као и уз кршење више закона а и Бернске конвенције. Осим тога, неопходно је рећи да је мост планиран пре педест година као обилазница око Новог Сада. Сада, после педесет година развоја и ширења, овај мост би се налазио скоро на половини града и о обилазници не може бити говора.

Пошто су исцрпљена сва правно административна средства, организација Свет и Дунав је заједно са још неколико организација из Новог Сада покренула одбрану овог кутка природе. Сеча шуме и даљи радови су блокирани кампом где се већ данима организују трибине, радионице и друге активности. Покрет подржава одбрану Шордоша и позива наше чланове и симпатизере да се прикључе одбрани летовањем на “SURVIVOR “ кампу Шордош!

Инфо служба Покрета живим за Србију

Објављено 6.7.2022.