Случај Суботица: Да ли се власт брине о безбедности својих грађана или о безбедности миграната?

You are currently viewing Случај Суботица: Да ли се власт брине о безбедности својих грађана или о безбедности миграната?

У Суботици се дана 2. 07. 2022. догодио се сукоб миграната” . Како медији преносе, тренутно је седам повређених грађана, један мртав и једна девојчица која се налази у веома тешком стању. Такође је пренето да су се након инцидента појавили и министар унутрашњих послова Вулин, међутим главно питање које треба поставити надлежнима је да ли је потребно увек појављивати се када одређене ситуације са мигрантима ескалирају или је ипак боље решити проблеме на време?

Како је пренео медиј Србин инфо, тренутно има и више повређених од онога што су надлежни изјавили. Која је сврха скривања овакве врсте сукоба? На жалост у тренутној ситуацији грађани који су принуђени да живе са мигрантима сваки дан се суочавају са одређеним врстама напада и самим тим њихова безбедност је угрожена. Положај миграната у Србији није јасно дефинисан и о њиховом бивствовању на територији наше земље не постоји јасно профилисан начин обезбеђивања мира грађанима Републике Србије.

Поред тога, медији веома ретко преносе информације о оваквим збивањима и случај Суботице није једини. Међутим како мештани града живе веома близу границе, где је циркулација илегалних миграција веома честа, веће су вероватноће да ће доживети нападе чиме је њихова безбедност угрожена.

Надлежни органи по овом питању не раде ништа, осим што се појаве након сукоба и то не сваки пут, већ уколико одређени медији пренесу дешавање. Да ли је Србима у Србији могуће обезбедити мир и стабилност, како је у кампањи наглашено и због чега није?

Инфо служба Покрета живим за Србију

Објављено 6.7.2022.