Потоп у Београду: у шта град Београд (не)улаже новац?

You are currently viewing Потоп у Београду: у шта град Београд (не)улаже новац?

Дана 5. 07. 2022. године се догодио потоп у престоници Србије. Годинама уназад се граде нове зграде, тржни центри, тзв. Београд на води итд. Међутим, нико заправо не води рачуна о канализационим системима и честим поплавама које се дешавају у граду Београду чим падне мало јача киша.

Поред канализације која нема довољан капацитет проблем је и ненормално бетонирање. Како власт улаже у изградњу урбаних целина, све више зелених површина се претвара у бетон и асфалт. На тај начин се онемогућава одливање воде у земљиште. Доказ за ово је чињеница да је киша највише погодила делове града као што су Нови Београд и Земун.

Интересантна је и чињеница коју је пренела неформална група „Савски насип“. Они указују да је предуслов за појаве поплава запостављање хидротехничких објеката који штите Београд, а посебно Нови Београд. У случају пробоја савског насипа, сцене које смо имали прилику да видимо у граду, нису ни делић онога што се може десити. Зато је важно да се овај објекат очува, ревитализује и да поново постане објекат одбране од поплава, а не викенд насеље. (извор:https://www.facebook.com/savskinasip/ )

Важно питање које потреба поставити надлежнима је зашто се форсира урбанизација града без добро организоване инфраструктуре која ће бити функционална и у случају елементарних незгода?

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 11.7.2022.