Проневера?

You are currently viewing Проневера?

Пре извесног времена је, код Машинског факултета у улуци Краљице Марије у Београду, пукла водоводна цев и изазвала огромну поплаву, тачније потоп. Вода је однела асфалт, испуцала су паркинг места и један аутомобил је пропао, а саобраћај је био у прекиду.

Шта је претходило овом немилом догађају:
Реконструкција четири булевара (Краљице Марије, Џорџа Вашингтона, 27. Марта и Цара Душана) на потезу од Вуковог споменика до зоолошког врта је почела у јуну 2019. у првобитном року од 200 дана, а завршила се средином 2021. (тачније трајала је 900 дана). Реконструкција је коштала око 30 милиона евра (од чега Европска банка за реконструкцију и развој обезбедила 20 милиона евра). Рачуница је да је квадрат коштао 500 евра а да није обезбеђена ни основна фунционалност. Током радова 2019. такође је пуцала цев у улици Краљице Марије. Неки делови нажалост још увек нису завршени.

Најновије сазнање и вероватно прави узрок је да је главна водоводна цев, која је стара 60 година а притом и азбестна, није замењена током вишемесечне реконструкције. Увид у уговоре са извођачима нико нема. Претпоставља се да је у плану било и мењање главне цеви за коју су обебеђена средства, делом и из буџета грађана.
Средства су обезбеђена али нису искоришћена за оно чему су намењена него за шта?

Питање за бившег заменика градоначелника, где је отишао новац за ову цев и све остале које пуцају по граду?

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 4.8.2022.