Разапињање људи у име људских права

You are currently viewing Разапињање људи у име људских права

“Ако не буде правда ваша већа него правда књижевника и фарисеја, нећете ући у Царство небеско” (Мт 5, 20)

Наш Господ Исус Христос је најоштрије критиковао лицемерје код људи. Тако оштре критике није упућивао ни блудницима, ни разбојницима, него образованим књижевницима и поносним фарисејима, чија су уста била пуна правде и Закона, а чије је срце било толико помрачено да су разапели Сина Божијег.

Шта би Господ говорио данас разним душебрижницима и хуманитарцима, који говорећи о људским правима и слободама, правима деце, правима животиња, очувању природе и многим другим слободама и правима, превазилазе лицемерје оних које је Христос упозоравао речима: “Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери” (Мт 23, 13)?

Времена су се променила, али поквареност код људи наставља да постоји, чини се у још већој мери него “у време оно”. Наратив о Закону, заменио је говор о слободи и правима, а на месту књижевника и фарисеја, долазе нови лицемери познати по промовисању некаквих “европских вредности”.
Данас, на европском континенту, а посебно у земљама као што је наша Србија, у којима се вера, традиција и култура сматрају за темељ друштва, најбоље се разоткрива лицемерје такозваних бораца за људска права. Посматрајући њихову бригу о природи, о правима хомосексуалаца, о правима жена и деце, не може остати не примећена небрига, чак шта више и презир, који имају према једном Србину са Косова и Метохије, према једној здравој православној породици, према родитељима који би да сами брину, васпитавају и одлучују о својој деци и према сваком појединцу који не прихвата њихове вредности. Представници њихових организација поштују право на слободу говора, али само ако се ради о говору у име њихових агенди и вредности.

Ако се, не дај Боже, неко усуди да “европске вредности” доведе у питање или изарзи неслагање са њиховом агендом, у том тренутку он постаје легитимна мета њихових медија, који су у сваком тренутку спремни да у име слободе и права сатанизују све што се везује за наше српско име, за нашу Српску Православну Цркву, за наш систем вредности, за очување наше свете вере и традиције, па чак и за очување интегритета нашег тела. Овакво агресивно атаковање на слободу избора и основних љидских права, од стране главних промотера “европских вредности”, који себе називају борцима за људска права, заиста је превазишло лицемерје оних књижевника и фарисеја из Христостовог времена. Једно је сигурно – да је Син Божији одабрао наше време да постане човек, био би разапет у име људских права, од стране промотера “европских вредности”.

Константин Јовановић, теолог

Објављено 8.9.2022.