Циљ не оправдава средство

You are currently viewing Циљ не оправдава средство

Често људи, не расуђујући и не размишљајући о својим делима, сматрају оправданим све што их доводи до циља, односно личне користи, не узимајући у обзир етичку оправданост истих. У духу Макијавелијевих речи: “Циљ оправдава средство”, многи виде мудрост на местима где је нема – у прихватању демонског система вредности, преваре, обмане, лицемерја и сваке врсте покварености, а све зарад личних интереса.

У светлу данашњих геополитичких дешавања, многи сматрају политику “седења на две столице” мудром и оправданом, је у случају пораза једне стране, лако је ставити се на страну оне друге. Конкретно, у случају пораза Русије, ставићемо се на страни Запада и обрнуто, сматрају они. “Не можете служити Богу и мамону” (Мт 6, 24), речи су Господа нашег Исуса Христа. Да ли нам ове речи нешто значе? Ако смо Православни Хришћани, требало би да нам значе. Да ли је онда оправдано да се ако крене по злу, ставимо на његову страну?

Тренутни сукоб у свету није само сукоб “интереса великих сила” како се често дефинише, већ постоји и једна друга димензија. Уверили смо се више пута да циљ западних центара моћи није ограничен само на отимање туђих ресурса и материјалних добара, него се шири све до наметања њиховог система вредности. У том смислу, светлост истине, која долази са Истока, представља потпуни контраст мрачном западњачком систему вредности утемељеном на отимању, наметању и лицемерју. Треба ли да прихватимо такав систем вредности, чији промотери годинама агресивно раде на уништавању породичних, традиционалних, и Богом благословених вредности, у случају да по Божијем допуштењу, они који се боре за праведнији поредак у свету буду поражени?

Човек који има бар мало достојанства такво питање не поставља. Његов једини могући избор је Истина, па чак и по цену крста и страдања, а знамо да без крста нема ни васкрсења.
Циљ не оправдава средство,
јер циљ постигнут помоћу демона осуђен је на пропаст, кад тад.

Константин Јовановић
Повереништво Покрета Живим за Србију – Врање

Објављено 11.11.2022.