Пријава против лекара због кршења уставних права деце

You are currently viewing Пријава против лекара због кршења уставних права деце

Пoкрет Живим за Србију поднео је
дисциплинску пријаву против Соње Мијић због кршења Уставних права деце.

Дана 28.10.2022. године, Соња Мијић је упутила допис основној школи у Гроцкој, у ком, на крају, наводи да се неће издавати потвде деци да су здрава ако нису вакцинисана.

У истом допису тражи и да се организује имунизација деце у просторијама школе, иако по Закону и правилницима, медицински захвати не могу да се спроводе мимо објеката који су предвиђени за то.

Соња Мијић је на овај начин починила кривично дело злоупотребе службеног положаја из члана 359. Кривичног законика РС као и кривично дело повреде равноправности из члана 128. КЗ. Такође је прекршила Закон о правима пацијената јер пацијент има право на лекарско уверење да је здрав, ако је здрав, и нико га не сме условљавати вакцинацијом.

Што се тиче њене намере и идеје да децу имунизује без пристанка и знања родитеља о томе, свакако је кршење Породичног закона јер сваки родитељ мора да се пита и да да сагласност поводом имунизације своје деце.

Покрет Живим за Србију је путем свог адвоката упутио следеће акте:

🔴 Дисциплинску пријаву против Соње Мијић, Регионалној лекарској комори у Београду;

🔴 Опомену пред кривичну пријаву Соњи Мијић

🔴 Допис основној школи, као опомену, и као одговор на Соњине жеље и намере упућене тој установи, а све у циљу да се спречи предузимање било каквих корака у смислу дописа који је доставила Соња.

Ту смо да спречимо свако иживљавање свих из система, који покушавају да условљавањем и уцењивањем родитеља отму Уставна права деци.

Идемо даље.
До победе!!!

адвокат Милина Дорић,
заменик председника Покрета Живим за Србију

Објављено 13.11.2022.