Хронологија додатног окупирања севера Космета

You are currently viewing Хронологија додатног окупирања севера Космета

РОСУ и саобраћајна полиција Приштине на северу. Ma браво. Али, кo заправо окупира север Космета? Односно, кo ствара плодно тле за окупацију севера?

Први протест због доласка РОСУ на север, резултирао је барикадама које су се недуго затим на молбу председника Србије, а паралелно са повлачењем специјалних јединица РОСУ, повукле, да би се након само пар дана РОСУ вратила на север и у нешто мањем броју, али ипак ту и остала. Наравно, нових барикада нити протеста због овог потеза није било.

Други протест, 31. јула, због најаве одузимања КМ таблица, доноси опет барикаде, које се истог дана, после само пар сати ,,распадају” јер Приштина, одлаже (дакле, не одустаје, већ само одлаже) мере одузимања таблица.

И опет након пар дана РОСУ се бројно појачава, па још уз малтретирање грађана на магистралном путу и у центру Лепосавића, почиње градњу бројних војно – полицијских база широм севера, где уз људство повећава и број борбених оклопних возила. Опет конкретне и ефикасне реакције Вучића и Српске листе, нема.

Трећи протест, уз масовно напуштање косовских институција, сада прате стални наводи председника Србије(?) да ,,ври у србском народу” на Косову. Да је скоро известан сукоб. Да су на северу “неки нови клинци” који неће мирно гледати на репресивне мере Приштине.

Паралелно са тим, намерно или не, преплављује се север ,,строго поверљивим информацијама” које су наравно допрле и до КФОРА, Приштине, свеукупне јавности (што је иначе чиста глупост и нетачна информација), да су ти ,,неки нови клинци” и народ наоружани и као додатно опремљени.

Међутим, те и такве, дебилне, нетачне и јако штетне (дез)информације стварају погодно тле да КФОР, ЕУЛЕКС и РОСУ додатним јединицама својим, а као одговор на претњу евентуалне ,,оружане побуне” неких нових клинаца, крену на север како би ситуацију држали под конгролом.

Истовремено, опет случајно или не, а што је ишло на руку слању окупационих снага на север, појави се група инфантилних цртача графита који су себе назвали ,,Северна бригада”. Бригада чији је домет реакције у заштити народа очигледно само на тих пола квадрата где је графит исписан.

И након свега, укину Вучић издавање КМ таблица, Курти опет само одложи забрану КМ таблица, А додатне снаге КФОР-а , ЕУЛЕКС-а,, РОСУ, војне базе, а сада и саобраћајна полиција Приштине, остадоше на Северу.

Од Вучића и Српске листе – мук. Зар није било за очекивати да затраже наведена господа да се уз постизање договора у Бриселу и деескалацију напетости, са севера све додатне снаге КФОР-а, ЕУЛЕКС-а и РОСУ повуку са севера? Као и да се све базе затворе јер су нелегалне, беспотребне и изазивају немир и тензије код Срба на северу.

Зашто није наглашено да нити једног искорака ка даљим разговорима, а камо ли договорима, бити неће све док се ови оправдани захтеви не испуне?

Међутим, ултимативног захтева, као и у случају формирања Војске Косова, од стране Вучића и несрећне Листе – нема. Односно има. Али је то захтев за формирањем ,,ЗСО”, још једне албанске институције на Космету.

Одрадила су наведена господа, са политичко – пословним пријатељима својим, перфектно овај наопаки посао стварања услова за додатном окупацијом севера. Самим тим и његовим додатним утапањем у независност Косова.

Да сте наши, да нешто барем урадите на корист свог народа па да вам човек честита.
Овако…

Небојша Јовић

Објављено 28.11.2022.