Поново жеља за ускраћивањем слободе грађана

You are currently viewing Поново жеља за ускраћивањем слободе грађана

Братислав Гашић ( онај што воли кад му лако клекну, нисмо заборавили) наставља тамо где је стао, сада бивши, министар Александар Вулин.

Заказана су три термина за јавну расправу, а све у покушају да се поново уведе нацрт новог Закона о унутрашњим пословима. Онај исти закон, који је повучен на молбу актуелног председника државе, који је бивши министар МУП-а, А. Вулин, сматрао за свој пораз.

Три најпроблематичније ставке:

• Право на приватност и слободу кретања.

Јер по овом нацрту планира се легализација напредног софтвера за праћење и идентификацију, чиме се ово право укида, јер ће, у том случају, полиција моћи да прати кога жели, са ким се ко састао и где…Препрека за ово надгледање је само закон, јер камере за препознавање лица су већ набављене. Против овог софтвера су глас дигле и европске институције којима “ми” тако жудимо.

• Улазак на приватни посед.

Полицији се даје слобода сопствене процене за улазак на приватни посед, као и могућност претреса особе и стана без присуства сведока и без налога за улазак и претрес.

Неће постојати прописани ЗКП услови који јасно одређују када је то могуће учинити без налога, као што је то тренутно одређено у 5 ставки :

-Уз сагласност власника.
-Ако неко зове у помоћ.
-Ради непосредног хапшења извршиоца дела.
-Ради извршења одлуке суда о притварању или довођењу окривљеног.
-Ради отклањања непосредне и озбиљне опасносто по људе и имовину.

Сматрам да су ово сасвим довољна овлашћења.

• Примена прекомерне силе.

Ако се група грађана не разиђе на прво њихово упозорење, полиција ће имати дозволу да користи 11 различитих средстава принуде, као што су физичка снага, палица, пси коњи… Оправдану бојазан од дозволе за примењивање прекомерне силе имамо када се присетимо шта се чинило оног 7. јула, као и на неким каснијим протестима, када нису имали законску регулативу о примени прекомерне силе а користили су је, не смем ни да замислим шта ће се дешавати када закон буде стајао иза њих.

Знајући све ово брине нас и одредница “параполиције” где ће ознаку полиције моћи носити и други субјекти, а ко је подобан као други субјекат одређује министар.

Пошто се закон ставља на расправу крајем децембра када је пажња народа усмерена ка празницима и када је тема око Косова и Метохије више него узаврела. Поставља се питање да ли ће се овај закон провући испод жита, или је ово још једна асистенција на волеј, драгог нам, председника, да убира бодове у личну корист, као ономад, када му је асистент био, сада бивши министар, данашњи директор БИА, А. Вулин, остаје нам да видимо.

Бојим се да је овај пут оно прво.

Златко Кун
Председник ГО Покрета Живим за Србију у Петровграду (Зрењанину).

Објавлјено 13.12.2022.