Притисак за вакцинацију на рођењу детета

You are currently viewing Притисак за вакцинацију на рођењу детета

Родитељи немају обавезу да деци отварају здравствени картон у државном дому здравља и немају обавезу да им долази патронажна сестра (јер је и тај долазак ње, пут да она самоиницијатво отвори картон).

Све мајке које су се породиле у државној болници, а које су избегле да потпишу да одбијају имунизацију, ипак се сусретну са овим проблемом приликом одласка из болнице. На отпусној листи ординирајући лекари перфидно напишу да је мајка одбила имунизацију.

Зато је први савет – не потписивати да одбијате имунизацију и добро прочитати шта пише у отпусној листи. Ако пише да одбијате и на свом и на њиховом примерку прецртати и крај прецртаног написати да то није истина или са собом носити белило и пребелити тај део. То је потребно урадити када вам је дете већ спремно за одлазак кући и неко ваш је дошао по вас, да бисте могли брже да изађете из болнице.

Чули сте да је било много случајева да мајка хоће да изађе из болнице када види да је притискају и да је уцењују и то првом приликом и без отпусне листе. Међутим, када би изашла на тај начин, болница би одмах контактирала Центар за социјални рад, а то знамо јер то мајкама и кажу и са тиме им прете.

Било је доста случајева у пракси да се мајкама прети да ће , уколико напусте болницу, болница контактирати центар и било је случајева да радници центра дођу на врата родитељима који имају код куће тек рођену бебу, а као одговор на питање зашто су дошли, одговор је: “Имамо пријаву за злостављање и занемаривање. Напустили сте самоиницијативно болницу”.

Тада је важно како да се поставите у тој ситуацији. Ваш аргумент би био: “Због најбољег интереса детета сам напустила болницу. Тамо су ме уцењивали и притискали и тражили да потписујем нешто иза чега не стојим”.

Поднесите кривичне пријаве против лица која су вршила претње и уцене над вама.

Радницима центра објасните да сте изгубили млеко од стреса који сте доживели у болници, али немате обавезу да им то доказујете (да сте изгубили млеко) јер они нису лекари. Ако вас упуте на лекарски преглед, вас или дете, инсистирајте да вас прегледа лекар у ког имате поверења. Дакле, ваш приватни или изабрани лекар исто тако да прегледа дете.

Преглед не одбијати али избећи да то чини њихов лекар.

Патронажну сестру имате права сами да изаберете јер постоји велики ризик да ће патронажна сестра из државног дома здравља са подацима које прикупи самоиницијативно отворити здрствени картон детету, а онда улазите у систем државног дома здравља.

Да ли ипак мора нека, било која, патронажна сестра да долази у првим данима? Мора. Јер уколико неко пријави да дете није збринуто адекватно и да родитељи нису позвали патронажну сестру, центар може да се укључи.

Сва проблематика центра своди се на то да центар може по закону да реагује на сваку пријаву потенцијалног насиља, потенцијалног занемаривања и на сваку сумњу на насиље или занемаривање и злостављање само им је потребна пријава и довољно безобразлука да то спроведу у дело.

У законским и подзаконским актима то је тако прописано, а то да ли ћете ви успети да их убедите да не занемарујете дете и не радите против најбољих интереса детета, то је до адекватне борбе.

Обраћајте им се написмено да остане траг и доказ да сте их обавештавали о свему.

Зашто је све ово битно? Због измене закона и доношења нових закона и због оних који нам седе по институцијама, а којима мало треба да крену да спроводе сваки члан сваког акта онако као они хоће и онако како би они да их тумаче.

Упамтите да занемаривање и злостављање може бити било шта што они сматрају да јесте и што им Светска здравствена организација одреди.

Фото: Cottonbro studio, Pexels