Преминуо је проф. Србољуб Живановић

You are currently viewing Преминуо је проф. Србољуб Живановић

Антрополог, анотом, палеопатолог, оснивач Српске антрополошке школе, председник Института Словенске Цивилизације за Велику Британију и Ирску, председник Фонда за истраживање геноцида, члан Словенске академије науке и уметности, председник Међународног комитета за истину о Јасеновцу и велики борац за Истину о јасеновачким жртвама.

Учествовао је у првој екипи која је радила на ископавању масовних гробница на комплексу логора Јасеновац. Његове изјаве о том грозном послу који је обављао остаће нам дубоко урезане у памћење као и храброст да у оно време комунистичке власти која је свим снагама покушавала а данашњи државни историчари то и даље раде, да прикрију бројке страдалих у логору Јасеновац.

Свим снагама се борио да се не прикрије бројка од утврђених 730.000 жртава страдалих само на територији логора. Као што је и сам професор рекао у тај број жртава не убрајају се оне жртве
које су убијане на тополама ужаса, затим жртве чији остаци су спаљени у Пичилијевој пећи, жртве убијене ван логора, или жртве чији су лешеви бачени у ријеку Саву.

Преносимо само зрно речи ужаса које је професор том приликом преживљавао:

“На два квадратна метра, површини једног просечног гроба, било је сахрањено у просеку двадесет седам људи, једни преко других. Када се истражује једна таква рака, па када у руке узмете поломљену лобању једногодишњег детета, то вас промени заувек. Када год говорим о томе, па и у овом моменту, ја се потресем, а ја сам као судски антрополог свашта видео и навикнут сам на свашта. Онда можете замислити какав је то осећај био. Када видите цуцле, кантице за млеко, флашице…

Професоре, вечнаја памјат и нека би Вам Господ и Спас наш Исус Христос подарио своје Царство Небеско!

Благодаримо на свему што сте чинили за србски род!