Невакцинисана деца – државни непријатељи број један

You are currently viewing Невакцинисана деца – државни непријатељи број један

Ако је веровати медијима, Батут је наложио “хитну евиденцију невакцинисане деце”.

Пре него узмете у уста неVaKCиНиSaNу децу, примите к знању да је вакцинација према члану 32, став 4 Закона о заштити становништва од заразних болести ЈЕДНАКО ОБАВЕЗНА за лица запослена у здравственим установама Правилник о имунизацији из 2020., који се прави за наредне три године, налаже запосленима у здравственим установама (што је широк појам), обавезну вакцинацију против хепатитиса Б, грипа, малих богиња, рубеле, заушки, дифтерије, великог кашља, менингитиса Б, варичела.

Погледајмо колико су се здравствени радници током 2020. и 2021. године, када су нас поједини клели, псовали, понижавали и претили, вакцинисали вакцинама које су у ОБАВЕЗИ да приме.

Подаци су Института за јавно здравље Батут, Извештаји о спроведеној имунизацији 2020. и 2021.

У години 2020. Здравствено-статистички годишњак бележи 105 233 радника у здравству од којих је 2034 примило вакцину против хепатитиса Б, 32 284 (31%) против грипа, једном дозом ММР вакцинисано је 165, а како Батут уздише, другом “свега” 114. Остале обавезне вакцине се не помињу. Током 2021. године од 105 286 запослених у здравству, против хепатитиса Б вакцинисано је 1306 лица, грипа 24269 (23%), а спасоносни ММР је у једној дози примио чак 41 здравствени радник, а другу, цитираћемо Батут, “свега” 23 лица.

Осим што су невакцинисани здравствени радници, за разлику од деце и њихових родитеља, поштеђени шиканирања по прекршајним судовима, пријава органу старатељства, финансијске дискриминације попут (не)остваривања родитељског додатка, ни медији никако да их се сете иако Правилник о програму имунизације 2020. у делу о обавезној вакцинацији здравствених радника каже да “Lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama koja nisu preležala ili nisu vakcinisana protiv prethodno navedenih zaraznih bolesti, u slučaju obolevanja mogu predstavljati izvor infekcije za pacijente, druge zaposlene, kao i osobe iz bliskog kontakta u populaciji.”

Када ћемо, о Батуте, “евидентирати” невакцинисане педијатре који су у ИСТОЈ законској ОБАВЕЗИ да буду вакцинисани као и деца?