Press "Enter" to skip to content

Крст носити нама је суђено

И готово читав живот тако.
Увек будеш на праведној страни. Никада на страни разуларене и заштићене већине. Никада на страни издаје и лукавог. Увек на страни угроженог и правичног, срчано и никад ,,прагматично“.

1988. л.Г. Када су сви хистерисали
,,не дирај ми Тита“, дрзнеш се да будеш против ,,Титовог система“. Учествујеш на 22 митинга који су Космет вратили Србији и подржиш Милошевића у којем је убрзо сав народ срБски видео новог ,,Вожда“.

1990. л.Г. Када Милошевић заводи страховладу и одлучује да уместо ,,Србина“ ипак остане само ,,Комуниста“, станеш против њега и подржиш Вука Драшковића (који касније такође уместо Србина постаје ,,жена у црном“), тада нову наду буђења срБства, чиме против себе опет добијеш репресивни систем, што је многе коштало слободе, али и главе.

Јун 1999. лета Господњег са браћом својом на првој линији зауставиш на мосту етничко чишћење и протеривања свега срБског. Чиме се супротставиш и албанским терористима и НАТО.

Март 2004. л.Г. други талас етничког чишћења Срба. И поново на првој линији са народом својим сачуваш и народ и град и читав север.

Март 2008. л.Г. хапшење особља срБског суда и борба највећим делом омладине наше за њихово ослобађање. И тада будеш уз народ, омладину нашу.

Средином 2011. л.Г. будеш на барикадама које нису биле као данашње у служби предаје и албанизације севера, већ Богом благословене и од свештенства благосиљане.

Фебруар 2012. л.Г. са политичком браћом својом организујеш референдум којим негираш незавидно Косово и кажеш да су једине за нас признате институције, институције државе Србије. Чиме директно против себе окрећеш и Београд и Приштину и ЕУ и НАТО.

2012. л.Г. пар месеци након референдума, јавно на терен изађеш да цео град разбудиш, подсетиш и (по)кажеш да је Косово – Србија.

Април 2013. л. Г. испред Владе Србије и на Тргу Републике јавно и јасно прозовеш државни врх за припрему издаје кроз Бриселски споразум и још тада укажеш на ЗСО превару.

Новембар 2013. л.Г. са политичком браћом својом перфектно одрадиш бојкот првих албанских избора које су подржавали и Београд и Приштина и ЕУ и САД, што резултира захтевом Вучића да му КФОР да 45 минута да се обрачуна са нама.

2019. л.Г. први иницираш и од владике Теодосија затражиш да и ми, косметски Срби, нашом литијом пружимо подршку браћи нашој у Црној Гори и њиховим литијама, што владика најпре одбија, а потом прихвата (једна група момака је већ све око организације исте припремила). И наравно будеш као и увек уз Бога, цркву и народ свој.

2021. л.Г. будеш против ковид маски, потом и онлајн непостојеће, а ипак проглашене ,,црвене зоне“. Најдубље поштовање пре свега према мајкама, женама и девојкама, амазонкама, које су показале задивљујућу решеност, храброст и одговорност према деци својој и граду нашем.
Али и биле пример оним кулираним квази мушкарцима, шта би и како требало да раде.

Јануар 2022. л.Г. позовеш народ на јавно заокруживање ,,НЕ“ на референдуму који отвара пут промени устава за лакше давање независности Албанцима.

Фебруар 2022. л.Г. позовеш народ опет јавно, наравно и без страха, да дамо подршку браћи нашој руској, да позовемо на праведан крај рата у Украјини и апелујемо да се прекине дивљачко и сатанистичко прогањање свега руског широм Европе, знајући да та подршка може изазвати и гнев и проблеме од стране како Приштине, тако и САД пре свега.

17.12.2022. л.Г. јавно се Вучићу ,,на прагу“ његовом испред председништва, супротставиш издаји његовој.

Децембра 2022. л.Г. стигнеш до Скупштине Србије где такође јавно прозовеш Вучића и Српску листу за издају и покажеш да Срби и јужно и северно од Ибра не подржавају овај антисрБски двојац.

8. јануара 2023. л.Г. након 10 година са браћом организујеш прво јавно и бројно супротстављање Вучићи и Српској листи. Уз такође јавно показивање да је на Космету народ у страху, под пресијом али и да огромном већином не подржава нити Вучића, нити његове ЗСО и Српску листу.

Други протест 28.1. након понуде штапа и шаргарепе, након филтера кроз који нису прошли полакомљени, останеш са оним што је ,,со соли“, где морам да нагласим да је и много оних који су били оправдано одсутни и спречени да на исти дођу.

15.2. Сретење Господње. Одеш на протест који је проглашен високим ризиком, где нам је сугерисано да можемо бити ,,дигнути“ или од ,,службе“ или од стране Приштине при повратку, али смо ипак уздајући се у Бога, помоћ и милост Његову, отишли да урадимо оно што је наше и право и обавеза.

И баш због свега наведеног, годинама, а без икакве кривице своје, деценијама будеш ,,мета“ хијенама. Мета фрустрације немоћи њихове. Крив само зато што си сведок дводеценијске ,,немушкости“ и бруке њихове, што си уз своју, бранио и њихову децу и то поред њих живих (да нагласим да је у свим овим дешавањима било мноого и храбријих и паметнијих од мене, искрених девојака и момака без којих ја као јединка наравно ништа не бих могао да урадим).

Али и поред свега, поред сталних прозивки оних који никада ништа учинили нису, никада народ у борбу или макар протест повели нису, а који прозивају народ да само пискара по Фејсбуку, док се они сами од те исте тастатуре померили нису.

Поред свих вишегодишњих етикета њихових да си насилник, рекеташ, криминалац… поред свих опасности, рањавања, хапшења које си преживео…

С поносом себи можеш рећи –
Вредело је ☦️🇷🇸

Небојша Јовић

Објављено 27.2.2023.