Press "Enter" to skip to content

Шта се крије иза организованог пљачкања Суботичана?

Поштовани Суботичани,

Поводом све учесталијих кривичних дела која су узела маха у Суботици, чланови ГО Покрета Живим за Србију осећају потребу, али и дужност да путем саопштења за јавност изразе своју забринутост, али и да апелују на локалну власт да нешто предузме по овом питању!

Сведоци сте да је наш град претходних година постао атрактиван за многе, што из животних, што из криминалних разлога. Наиме, прошлог лета на наш град кренула је инвазија илегалних миграната, а ове зиме, северозападна насеља Зорка, Бајски и Западни виногради (садашња Месна заједница Пешчара), постали су терен за дивљање организованих лоповских и разбојничких банди. Обијање кућа последњих дана добило је учесталост од најмање две дневно. У последња три дана само у Ускочкој улици провале су извршене у пет домова на раздаљини од 400 метара и то све у сред дана, док људи још нису дошли са посла.

Организатори ових кривичних дела регрутују и злоупотребљавају углавном младе и малолетне Роме, па се питамо шта, када и да ли ће уопште ишта и икада (USAID-ова филијала) ЦЗСР у Суботици учинити по овом питању?!

Сведоци ових, криминалних активности, по улицама су приметили организоване групе локалних Рома, у возилима потпомогнуте „са стране“, по сазнањима чланова Покрета Живим за Србију, чак и из Београда.

На велику жалост, користе се деца за извидницу и дојаве са терена, а пре свега на мети су домови са старијим живљем, лица која живе сама или празне куће, колибе, салаши, старије особе на улици, углавном жене са торбама, бициклисти са задњом корпом и слично. Као врхунско разбојништво истичемо недавну провалу у ноћним сатима у Мохачкој улици, где је човек затечен на спавању, када су га разбојници пребијањем натерали да им преда новац (400€), не би ли га тако испребијаног оставили на миру. До сада је укупно проваљено у преко 60 кућа за само пар последњих месеци.

!!Алармантни податак који би у било којој нормалној држави пробудио све инстанце власти да се предузму све потребне мере, како би се ове, криминалне банде разбојника разбиле и привеле правди!!

Углавном се краду новац и драгоцености, али и алат, који редовно завршава на бувљим пијацама ван Суботице. Редовно нестаје и живина по околним имањима на рубној улици Грожђа и око ње.

Морамо нагласити, да небрига и намерно заташкавање због страха од политичког ишчезнућа локалног председника месне заједнице, Саше Лолевског, за кога верујемо да би тужилаштво могло да има пуне руке посла, више не може да остане непримећено. Бирачки елемент и преломни тас на ваги, без којег би „аутоимуна“ коалиција са Савезом Војвођанских Мађара била неостварива, јер би на локалу у већински мађарском насељу СВМ могао самостално или већински да успоставља управу. МЗ Пешчара, оно што најмање заслужује је да исти због моралних разлога поднесу неопозиве оставке!

Такође, док читате овај текст, насеља Зорка и Бајски и Западни виногради су у јеку „мигрантског“ таласа и најдиректнијег насиља против мирног људског живота, труда и рада или прецизније, таласа организованог криминала у који су укључени и многи, локални функционери власти.

Суботичка полиција са своје стране пак изгледа као, разноразним сорошевским НВО, социјалним установама и законским кочницама паралисани посматрач, те и поред све добре воље и професионализма који пројављују, у намерно издириговано умањеном саставу једноставно не успева да сузбије криминал на ободима града, а случај са вечито присутним мигрантима то доказује, а такозвана „ударна група“, о којима митски приповеда локални „шериф“, начелник Севернобачког округа, Шоралов Бојан, лепа су бајка за успаване Суботичане.

На службену одговорност, чланови Покрета Живим за Суботицу – ГО Суботица, желе да позову и мајора полиције, командира полицијске станице „центар 1“, Игора Велимировића као надлежног за МЗ Пешчара.

Исти је као близак локалним челницима СНС-а, летос предњачио у растеривању побуњених земљорадника у центру, којима је у коначници било речено (по речима многобројних сведока, који су спремни јавно да потврде ове информације) и да „потерају тракторе док нису дошли људи у црним маскама, јер је тако боље за њих!“.
Питање је шта се после обијених 60 кућа може очекивати од таквог човека?! Оставка у најмању руку!

По подацима које су наши активисти прикупили, највероватнији извршиоци ових кривичних дела протерани су из Чантавира и Бачких Винограда, те су дозволом сумњивих лица у месним структурама, насељени у гостопримљива радничка и земљорадничка насеља на северозападном ободу града, док „обичан“ и увек запослен домаћи живаљ са суботичког песка никад није ни подозревао куда све то води!

Време је за озбиљни ПРЕТРЕС и ЧИШЋЕЊЕ у локалним структурама.

Инфо служба Покрета Живим за Србију – Суботица

НАПОМЕНА:
Инфо служба Покрета Живим за Србију – Суботица, ограђује се од било каквих инсинуација о распиривању националне, верске, етничке мржње против заједнице Рома у Суботици и наглашава да циљ овог саопштења није био „стављање жуте траке на било чију руку“.

Објављено 7.3.2023.