Press "Enter" to skip to content

У сусрет Сретењу или буни против дахија

Поред верског значаја, 15. фебруар је и један од најзначајнијих датума у српској историји. Сви знамо да је на Сретење 1804. године у Орашцу подигнут Први српски устанак, а 1835. године у Крагујевцу усвојен Сретењски устав, један од важних државних аката тадашње Србије.

Данас овај датум грађани Србије прослављају као државни празник Дан државности Републике Србије и нерадан је дан за све државне институције.

Постоји и оно народно веровање ако на Сретење мечка изађе из своје јазбине и угледа сенку, зима се продужава за још шест недеља.

Да ли је ове године као те 1804. народ Србије спреман да изађе мечки на рупу, односно стане сложно под један барјак када је у питању одбрана Косова и Метохије?

Видећемо у наредном периоду јер су нека окупљања већ заказана, а нека се припремају. Покрет Живим за Србију подржава све протесте који за тему имају очување јужне српске покрајине Косова и Метохије, као и протест 15. фебруара испред Председништва, када је за 18 часова заказан скуп који организује Покрет за одбрану Косова и Метохије.

Драга браћо и сестре, саборци, у сусрет Сретењу желимо вам много више достојанства и поштовања Устава за који смо се у прошлости и борили.

Срећан нам дан државности и уставности Републике Србије.

Покрет Живим за Србију

Објављено 14.2.2023.