Др Јована Стојковић: Шарчевић опет прети одузимањем деце! (видео)

You are currently viewing Др Јована Стојковић: Шарчевић опет прети одузимањем деце! (видео)
Beograd, 29. avgust 2017.- Ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Mladen Sarcevic kaze da su prethodnih godina u skolama u Srbiji pravljena "lazna odeljenja" sa malim brojem ucenika kako bi se sacuvala radna mesta u prosveti, te da se tome moralo stati na put. On je za Tanjug rekao da podatak sindikata da ce u skolama u Srbiji od ove skolske godine biti 800 odeljenja manje, treba uzeti sa rezervom jer, kako tvrdi, nisu koristili dobru metodologiju.FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC / nr

Преносимо у целости обраћање др Јоване Стојковић јавности а поводом изјаве министра просвете у Влади Србије Младена Шарчевића да „држава неће бити благонаклона према родитељима који се оглуше о ову обавезу и они ће сносити санкције, међу којима је крајња изузеће из породице“, коју је дао гостујући на Првом програму Радио Београда, о вакцинацији је реч. Тема је била упис деце у први разред Основне школе. Министарство просвете иначе инсистира на вакцинисању деце и даје „рок до 1. септембра свим родитељима који то нису до сада учинили“ да одведу своју децу на вакцинацију.

Помаже Бог и добро вече свима који ово гледају.

Данас су Благовести, православни празник који желим да вам честитам, када је Архангел Гаврило обавестио Богородицу да ће родити Спаситеља људског рода. Управо на данашњи дан, који ето славимо ми који смо православни верници, министар просвете Младен Шарчевић прети по, ја мислим, трећи пут, преко свих медија да ће „држава одузимати невакцинисану децу“.

Дакле, ово је прича коју причамо већ три године, макар лично ја и људи око мене у удружењима у којима сам, то је било проглашавано за неко „лудило“, „теорију завере“, „панику“ и слично. Сада видимо да директно министар из Владе прича о овоме већ неки пут, што само говори да су они озбиљни у тој намери.

И то сам ја говорила, уназад три године, нарочито кад сам сазнала да се спрема Закон о правима детета у коме је тачно наведено да је невакцинација заправо занемаривање детета, односно да је приступање обавезној имунизацији по њиховим препорукама, односно наредби,нешто што „даје детету право на здравље“, што  је тако једна орвелијанска фраза ничим објашњива, ни правним ни медицинским аргументима.

Али, просто, тако је, морамо да схватимо у ком времену живимо и ко нама влада. А то смо врло схватили данас, јер је баш на овај дан – у том духу целе ове власти, која је таква каква јесте – он нама саопштио да ће нам по Србији одузимати децу.

Пре три године, након доношења тог закона где у члану 32. нико не може да одбије вакцинацију (дакле не само деца већ и одрасли када дођу на ред), смо кренули у једну сасвим легитимну и оправдану кампању за промену тог закона, која је функционисала кроз регистровано удружење грађана, а касније и кроз политички покрет „Живим за Србију“, који сам после тога основала.

Све је било легитимно, писали су Иницијативу Уставном суду, Скупштини је поднет Предлог измене закона. Као у сваком демократском друштву (какво нисмо), ми смо се као грађани који имамо право да критикујемо било који закон, па и Закон о обавезној вакцинацији, обраћали назови институцијама које су биле решене, а и сада су, да ни на који начин на наше захтеве не одговарају. Уставни суд је са неким бесмисленим изговором одбацио Захтев за оцену уставности, затим је један део родитеља који се окупља око нас тужио државу Србију Стразбуру…

Судови суде, видимо да родитеље кажњавају за невакцинисање, мада има и ослобађајућих пресуда које не можете чути у медијима, јер је потребно да се направи једна паника – да људи под претњом свега крену да вакцинишу децу итд.

Дакле, ми смо ишли правним путем, ишли смо нормално како треба, наилазили смо на зид свих институција, против нас је организована хајка, као што знате поднета је и кривична пријава, вршен је притисак на јавног тужиоца да се подигне та оптужница која још није подигнута, али нема сумње да ће бити, у складу са свом овом хајком и лудилом које нам представљају…

Против мене је покренут и поступак, и то све од истих људи (знате и којих), пред Лекарском комором, ја сам сад у процесу жалбе. То што они пишу у том њиховом решењу и за шта ме терете је скандалозно, ја ћу то наравно јавно објавити, јер ме сигурно неће давити у мраку. Давићемо се јавно, тако да ће то бити објављено.

У свој тој атмосфери појављује се Младен Шарчевић. И немојте мислити да је ово само претња с обзиром на тај закон чије усвајање треба да се деси, ваљда, у овом првом кварталу ове године. Тако да је мој лични утисак да ово што Младен Шарчевић ради, а што је заправо једно кривично дело, јер ви актуелно у закону немате нигде да је казна за невакцинисање отимање деце, односно како су то рекли – „измештање из породице“ или нешто слично…

Младен Шарчевић говори нешто што нема везе са законом и због тога би требало да одговара, а да не кажем да диже панику међу људима који данас успаничено зову да питају – да ли ће им дете бити одузето уколико није вакцинисано итд.

Мој предлог је да ми ове наше активности интензивирамо, првенствено у овом смислу да ћемо се чешће виђати, обзиром на то да сам ја до сада писала текстове и заиста сада више нема времена и живаца, а видимо и да се ствари убрзано дешавају, морамо да се повезујемо, контактирамо, контактирате ме на странице Др Јована Стојковић, Право на избор, Живим за Србију, да што пре мењамо информације, јер је очигледно „догорело до ноката“.

Овај човек треба да буде тужен, Младен Шарчевић треба да буде тужен и ја вас позивам све ко је спреман да стави потпис иза те пријаве коју ћемо поднети против такозваног министра, да се јаве.

Транскрипт, ФБРепортер