Да ли ће Србија постати Жута кућа?

You are currently viewing Да ли ће Србија постати Жута кућа?

У свом обраћању уживо пратиоцима на Фејсбуку 16. фебруара 2020. године, др Јована Стојковић, председник Покрета “Живим за Србију”, говорила је о закону о трансплантацији органа, који је донет 2009. Др Јована изразила је сумњу у добре мотиве власти, које по том закону донорима органа сматрају све грађане Републике Србије, осим ако се они писмено не изјасне против тога, али на обичном папиру без печата!

Она је објаснила и проблематичност појма “мождана смрт”, који је заправо и креиран због пресађивања органа – укратко, мождана смрт не мора да значи и биолошку, за шта има много доказа, од којих је она неке и навела. Притом, да ли је неко мождано мртав, по закону одлучује комисија коју формира Министарство здравља, које такође формира и листе чекања за примаоце органа. Илуструјући колико је пракса пресађивања органа контроверзна, др Стојковић цитирала је и наслове из медија – док су они још смели да се баве овом темом.

И овог пута, др Јована одговарала је на питања пратилаца, а међу њима је било и оно о њеној фотографији са Гораном Давидовићем “Фирером”. Она је, између осталог, навела да њу прогањају и клевећу исти медији као Давидовића, који јој је пружио подршку у борби за необавезну вакцинацију, те напоменула да је он поменути надимак добио од истакнутог представника “друге Србије” Динка Грухоњића. Др Јована рекла је да се залаже за слободу избора, како у медицини, тако и у политици, истакавши да ће се увек сретати са људима који су према њој добронамерни, јер жели да их сагледа без предрасуда које, нажалост, многи имају према њој због вишегодишње медијске хајке.