ДА ЛИ ЗНАШ ДА…

You are currently viewing ДА ЛИ ЗНАШ ДА…

Пре 2300 година, много пре ислама, Арапи су открили да су НАТЕРАВШИ људе да затворе свој НОС и УСТА, тиме разбили њихову вољу и личност и изазвали депресију. Учинили су их понизним. Због тога су свакој жени наметнули обавезно ношење тканине на лицу.

Ислам га је затим претворио у СИМБОЛ женске потчињености Алаху, власнику харема и краљу.

Савремена психологија објашњава ово: БЕЗ ОБРАЗА – НЕ ПОСТОЈИМО као независна бића. ДЕЧАК се огледа у огледало стар две до три године, чак и пре, и открива се као независно створење. МАСКА је почетак уклањања индивидуалности.

Онај ко НЕ ЗНА своју ИСТОРИЈУ, осуђен је на понављање !! Бруно Бетелхеим, психолог, био је заробљеник концентрационог логора Дахау 1938-1939. Након пресељења у Сједињене Америчке Државе систематизовао је своје искуство у научним радовима, где је описао методе разбијања психе затвореника. Данас, било какве поруке у духу „они који не носе маске су убице других људи“ подсећају на Бетелхеимову изјаву и на ове методе. Реченице – ‘Носите, кучко, маску не према вашем разумевању опасности, већ према заступању ауторитета!”- прочитајте класични принцип’ колективне одговорности ‘”. Бетелхеим говори како је одељење једном приликом наредило групи затвореника да оперу ципеле споља и изнутра водом и сапуном. Наредба више није поновљена. Чизме су постајале врло тврде и жуљале су ноге. Међутим, многи затвореници наставили су да перу ципеле изнутра сваки дан и ругали су се свима који то нису учинили, због ‘не изненађења’. Принцип групне одговорности је фашистички принцип. Када се види групна одговорност појединца само као представника стереотипне групе, а не као израз сопственог мишљења (у случају вакцинације, узгред, ово је такође сличан метод). Подсетимо се још неколико Бетелхеимових реченица из овог реда:

  1. Увести међусобно искључива правила, чија су кршења неизбежна. ‘Затварамо ваш посао, али не дајемо новац за живот.’ ‘Карантина нема, али не можете напустити кућу’ – примери таквих правила.
  2. Натерајте људе да верују да ништа не зависи од њих. Да бисте то учинили, морате (а) створити непредвидиво окружење у којем је немогуће било шта планирати и б) приморати људе да живе у складу са упутствима, спречавајући било какву иницијативу.
  3. Натерајте човека да ради бесмислен посао. Лако је пронаћи пуно бесмислених ствари у радњама на које смо били приморани да радимо током псеудо-карантина. На пример, брисање површина, иако су још у априлу немачки научници убедљиво доказали да се вирус не преноси кроз површину. Бетелхеим има још неколико метода.

Вирус постоји, као и милион других .. И наставиће да постоји. Али разбијање ума и воље људи је злочин.

Саша Петровић

Извор: https://www.facebook.com/100000321039231/posts/3438700379483963/?extid=HGJw7lvD50viwNFf&d=n