Шта се крије иза повлачења закона о експропријацији: И Вучић сит и Рокфелери и Сороши на броју

You are currently viewing Шта се крије иза повлачења закона о експропријацији: И Вучић сит и Рокфелери и Сороши на броју

Велики део јавности обрадовао се што је председник Александар Вучић вратио Скупштини Србије на поновно разматрање Закон о експропријацији, као и што је предложио измене Закона и референдуму и народној иницијативи. Међутим, према чињеницама које је сагледао Покрет Живим за Србију, нема места радовању, јер је у питању још једна Вучићева манипулација, мада вероватно најбоља у његовом десетогодишњем властодржачком стажу јер је, судећи према реакцијама, успео да створи утисак да је изашао у сусрет народу, а не само извршио један вешт политички маневар, који суштински не мења ништа.

И сам Вучић похвалио се да је „испунио све захтеве народа у протестима“, дајући шлагворт Саву Манојловићу и његовој НВО Крени – промени, коју финансира Рокфелер фондација, да прогласе победу, иако велики број демонстраната на улице није ни изашао због њих.

Али, ако погледамо чињенице, видећемо да Вучић ни од чега суштинског није одустао, само је направио неке козметичке измене и купио време до избора и формирања нове владе. Наиме, саопштено је да ће „Влада Републике Србије направити анализу да ли су неопходне измене и допуне Закона о експропријацији, и уколико се констатује да је Закон нужно променити, учиниће то уз широку дебату у коју ће бити укључена стручна јавност, струковна удружења, представници привреде и цивилно друштво“.

На истој седници, влада је предложила Народној скупштини измене и допуне Закона о референдуму и народној иницијативи, у члановима 7, 20, 43 и 44, који се односе на оверу потписа, представнике овлашћеног предлагача у органу за спровођење референдума и на рок за поновно расписивање референдума. Укида се такса за оверу потписа, а референдум о истом питању неће бити могуће расписати у року краћем од четири године, нити ће скупштина у краћем року моћи да донесе одлуку другачију од оне потврђене на референдуму.

Шта ово практично значи? Што се тиче Закона о експропријацији, Вучић се није изјаснио против суштине закона, по коме може бити присвојена било која и било чија имовина за пројекте од јавног интереса (у које могу бити укључене и стране компаније), већ само против кратких рокова који се дају њеним власницима за исељење. То не треба да чуди, ако знамо да је Вучић одавно навикао да испуњава захтеве страних корпоративних моћника и организација, па осим што се више пута састајао са представницима озлоглашене породице Сорош, говорио је и на скупу Трилатералне комисије, својеврсне светске владе у сенци, у Београду 2014. године, коју је основао Дејвид Рокфелер, те звучи цинично када он поручи Манојловићу да о Србији неће одлучивати Рокфелери.

Што се тиче Рио Тинта, који је изазвао гнев народа с обзиром на више него оправдану бојазан од енормног загађења животне средине, Вучић ниједном није споменуо оно што траже они који су се много пре Рокфелерових плаћеника позабавили овим питањем, као што је еколошки покрет Заштитимо Јадар и Рађевину. Они су већ саопштили да је у Вучићевим изјавама проблематично то што се не помиње трајно укидање пројекта Јадар и забрана геолошких истраживања, већ се председник оградио само од Рио Тинта, као да литијум не може ископавати и околину загађивати и нека друга компанија.

Што се тиче Закона о референдуму и народној иницијативи, јасно је да су најављене промене чисто козметичке природе, и њих није ни потребно посебно коментарисати. Јасан је циљ законодавца да народну вољу исказану на референдуму, дакле непосредно, замени гласовима народних посланика, који су само посредници, чиме се обесмишљава сам референдум. Питање рокова је у том смислу ирелевантно, и у овом случају очигледно служи само замазивању очију јавности.

С тим у вези, Покрет Живим за Србију поново подсећа да је најважније да сви изађемо на референдум 16. јануара и кажемо НЕ будућим променама Устава, који је најјача брана потпуној предаји наше земље у руке окупатора, а они нам, нажалост, преко невладиних организација које финансирају страни капиталисти и стране државе, већ 20 година кроје законе.

Ако успемо да оборимо референдум о променама Устава, биће нам много лакше да се изборимо и са свим појединачним захтевима глобалистичке хоботнице, укључујући и оне које се тичу експропријације имовине, ископавања литијума, предаје Косова и Метохије, али и увођења двадесетчетворочасовних ковид пропусница и обавезне вакцинације, што је агенда коју представници Европске уније јавно износе.

У намери да предлог о промени Устава оборимо на референдуму, Покрет Живим за Србију сарађиваће са свим антиглобалистичким, патриотским и суверенистичким опцијама на нашој политичкој сцени, и учествовати у контроли гласања.

Инфо служба Покрета
Живим за Србију

Објављено 9.12.2021.