Поскупљење ђубрива угрожава прехрамбену сигурност

You are currently viewing Поскупљење ђубрива угрожава прехрамбену сигурност

Зимски период је идеално време за планирање пролећне сетве кукуруза, соје и других житарица. Највећи проблем ове зиме који мучи наше пољопривреднике је да ли ће имати довољно азотних ђубрива, као и по којој цени. Ту је наравно и неизоставни скок цена дизел горива. Министарство је већ сада на почетку године најавило да неће моћи да обезбеди довољне количине азотних ђубрива, као ни стабилизацију цена истог.

Примера ради, када упоредимо цене вештачких ђубрива у истом периоду прошле године, можемо видети скок цена од преко 300 посто. То је морамо признати огромна разлика у цени за годину дана и велики атак на буџет наших пољопривредних произвођача када знамо да поред ђубрива треба набавити семе, средства за заштиту од корова и болести као и довољну количину горива.

Министарство пољопривреде ће овај проблем покушати да реши тако што ће пољопривредницима понудити бескаматни кредит за првих годину дана отплате. Како би на тај начин произвођачи обезбедили потребна средства за пролећну сетву. Питамо се, коме ће више ићи у прилог додатно задуживање? Да ли произвођачима који требају да купе прескупо ђубриво или банкама. Одговор верујемо да сви знамо.

Одбор за пољопривреду Покрета Живим за Србију

Објављено 29.1.2022