Dilyana Gaytandzhieva: ЗАШТО САМ ТО УРАДИЛА?

You are currently viewing Dilyana Gaytandzhieva: ЗАШТО САМ ТО УРАДИЛА?

ЕКСЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ СА БУГАРСКОМ НОВИНАРКОМ

Dilyana Gaytandzhieva: ЗАШТО САМ ТО УРАДИЛА?

 ( Потпуна истина о афери Крушик и умешаности америчке владе )

Интервју водио Владимир Стојковић

Ових дана врло актуелна тема која је уздрмала српску и светску јавност је скандал поводом трговине оружјем. У мору оптужби са свих страна, спинованих вести, отварања афера, изношења прљавог веша у центру збивања се налази бугарска новинарка Dilyana Gaytandzhieva. Имао сам велику част и задовољство да разговарам са њом о скандалу који потреса Србију, њеним мотивима бављења послом истраживачког новинара и развојном путу, оптужбама против ње, афери Скрипаљ, њеним оптужбама на рачун САД и НАТО, Александру Обрадовићу из Ваљева.

 • Јавност у Србији не зна доста о Вама. Хоћете бити љубазни да се представите?

Ја сам бугарска истраживачка новинарка и дописница за Блиски Исток. Последњих година покривала сам ратна подручја и бавила сам се ратовима. Почела сам као дописник из Газе, Либије током рата, а затим и у подручју Сирије током ратних сукоба. Савим случајно сам се одлучила да постанем  ратни дописник. Једном када видите рат својим очима и умирање деце (а умирали су од оружја које смо ми из Европе продавали САД-у, Саудијској Арабији и УАЕ) или умирање деце од глади, не можеш се једноставно вратити у своју земљу и заборавити на све то. Када сам 2016. године била у Алепу ракета је пала тик до нас и одрубила главу мајци и њеном петогодишњем детету испред мојих очију.Ракета је испаљена са позиције Ал Нусре ( Ал Каида у Сирији). Када су се терористи повукли са својих положаја имала сам прилику да уђем у Источни Алепо. Била сам са локалним сиријским камерманом и ушли смо у магацин који је користила Ал каида.  Магацин је био испуњен  ГРАД ракетама од којих је једна одрубила главу мајци и њеном петогодишњем детету. Мој комплетан шок и хорор је био када сам видела да су гранате из Бугарске ( VMZ-Sopot) са ознаком 44мм и RPG7.

Чланак носи наслов : Исламисти из Сирије убијају оружјем из Бугарске. У том периоду сам радила за највеће новине у Бугарској TrudDaily. По повратку у земљу почела сам да истражујем како Бугарска испоручује оружје Саудијској Арабији и САД-у и како даље то исто оружје кријумчаре у Сирију.Тада сам објавила пар извештаја о бугарском оружју које је кријумчарено у Сирију. Неколико месеци касније примила сам тајна дипломатска документа из амбасаде Ајзербејџана у Бугарској. Та документа су била шокантна јер откривају интенационалне испоруке оружја за наоружавање терориста у Сирији и то путем 350 дипломатских летова из Бугарске, Србије, Хрватске, Румуније и осталих источноевропских земаља.

https://trud.bg/350-diplomatic-flights-carry-weapons-for-terrorists/amp/

Након тога сам објавила резултате истраге како САД, Саудијска Арабија и УАЕ купују оружје на Балкану и кријумчаре терористима у Сирију. Бугарска Национална сигурносна агенција је покренула истрагу цурења докумената и утврдила и да нема елемената наоружавања терориста. Хтели су да им одам извор информација, али нису добили, наравно. Сат времена након тог обављеног разговора добила сам телефонски позив од секретара новина у којима сам радила да потпишем отказ. Отпуштена сам без објашњења.

Био је то велики скандал и Trud Daily је наводно стао иза истраге, али никад нису објаснили зашто сам добила отказ. Можда је разлог био што сам следеће недеље требала поново да идем за Сирију. И наравно нисам могла јер су ме отпустили. Многи други новинари су направили одличне истраге користећи ова документа .У Србији је то урадио БИРН и новинар Иван Ангеловски. То је било 2017. године. И тада постаје добро познато свима у свету да оружје купљено од стране САД, Саудијске Арабије и УАЕ завршава код ИСИС-а и Ал Каиде.

Након тога настављам да радим као слободни новинар и правим своју медијску организацију Arms Watch. Схватам да једино самостална могу бити независна и говорити о свим злочинима.

 • Мало је необично да се жена бави тим послом. Који су били Ваши мотиви уласка у све то и када цела прича почиње?

Почиње 2013. године када сам први пут отишла у Сирију када су западни медији представљали их као умерене побуњенике, а у ствари сам показала да се ради о Ал Каиди. Тада сам била ТВ новинар и радила за бугарску телевизију. Убрзо након тога прешла сам да радим за TrudDaily. Зашто као жена улазим у све то? Не знам, заиста. Мислим да је то позив мог живота јер једном када видиш све те грозоте тамо, не можеш да се вратиш у Бугарску и да се правиш као да се ништа није догодило. Бар ја нисам могла. Шта ми је друго преостало?  Да извештавам са конференција за штампу у парламенту где углавном политичари лажу и да преносим њихове лажи народу. Не, то нисам ја, ја то не могу. Ако ја и други новинари који су видели сличне ствари не могу да преносе свету истину о Сирији, како би се онда сазнала истина?

 • А шта сте све видели тамо и који су Ваши утисци о рату у Сирији?

Многи страним новинарима су били одрубљене главе, јер то нису били умерени побуњеници, већ ИСИЛ и Ал Каида терористи. Многи од новинара су тамо били заробљени и брутално убијени. Оно што сам видела у Сирији је добро организован и намерно циљани рат са циљем рушења Асада због супротстављених интереса великих сила. И све је било због нафте. Доказ је дошао пре неколико недеља од америчког председника Трампа. Изјавио је, цитирам: «Ми смо у Сирији због нафте». Мишљења сам да Русија није интервенисала, Сирија сада не би постојала. Наравно да ћу сада бити оптужена за про-руске ставове, али ја сам за про-истините ставове, ја сам само за истину. Захваљујући Русији Сирија није исцепкана на више држава као што је и планирано на самом почетку. Нисам ни за, ни против Асада, већ да сиријски народ сам одлучује о својој судбини, а не да им о томе одлучују странци. Сирија је назависна држава.

 • Да ли сте некад били уплашени за свој живот боравећи у ратном подручју?

Да, била сам. Када смо ушли у Алепо на прву линију фронта. И то је она ситуација коју сам већ навела. Ракета је пала поред нас. Бугарска ГРАД ракета. Каква иронија судбине, да погинем укао Бугарка у Сирији погођена бугарском ракетом. Ризиковала сам свој живот да забележим и докажем да су бугарске ракете биле тамо у рукама Ал Каиде. И поврх свега сам изгубила посао  зато што сам истраживала о бугарском оружју у Сирији које су испоручили Американци и Саудијци.

 • Када сте се вратили у Бугарску након тога сте били оптужени да сте шпијун?

Иста прича као и у Србији сада. Двоје најгласнијих од њих који су ме оптуживали се касније испоставило да раде за трговце оружјем. Оптуживали су ме без разлога и доказа, а добила сам отказ без објашњења.

 • Ко Вас је све оптуживао?

Углавном бугарски политичари, јер су некако морали да смање штету јер је бугарска влада дозволила извоз за САД где је касније оружје завршавало у рукама терориста.

 • А како је јавност у Бугарској реаговала?

Јавност ме је подржала. Чак и Европски парламент који је препоручио резолуцију за забрану продаје оружја у земље где након тога може завршити у рукама терориста. И то је све било због мог случаја. Али на жалост та резолуција никад није усвојена, јер је немогуће се одупрети интересима великих произвођача и трговаца оружјем. Многе европске владе то нису могле да ураде.

https://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=24411&lang=en

 • Да ли сте имали било какве претње током тог периода?

Не, нисам. Мислили су тиме што су ме отпустили да је све решено јер сам без посла и без могућности да наставим свој рад. Али нисам одустајала. Веома је било тешко, као што је и сада, али је теже лагати и говорити оно што ти се каже. Барем је мени тако.

 • И онда сте направили Arms Watch. Која је била прва велика тема којом сте се бавили на новом послу?

Направила сам пар истрага, али мислим да је српска прича највећа до сада.

 • У реду, али само мало пре тога да Вас вратим. Постали сте познати широм света због другачијих ставова у вези афере Скрипаљ?

Да. Почела сам истраживати све типове оружја. Хемијске, биолошке… И публиковала сам истрагу:

http://dilyana.bg/skripals-poisoned-with-fentanyl/

http://dilyana.bg/salisbury-attack-reveals-70-million-pentagon-program-at-porton-down/

Овде можете видети да сам публиковала документе о експерименту са пуштањем гаса  у метроу у Лондону. Али, ББЦ каже да је то лажна вест. А њихово образложење је:  «Да, био је такав гас тест, али то није била тајна!» И зато је сво ово моје истраживање проглашено лажном вешћу.  Зашто ово наводим? Па, зато што владајућа партија у Србији ово користи у циљу моје дискредитације. Али кад прочитате ББЦ чланак лепо се види да је био гас-тест и да ништа није у супротности са оним што сам ја истраживала и поткрепила документима. Али су ипак све то прогласили лажном вешћу, без превише објашњења.

 • Да ли су Вас контактирали са ББЦ-а да им дате изјаву или интервју?

Не, никад. Па, да су ме контактирали и узели изјаву, њихова прича о гасу не би имала смисао. И људи у Великој Британији нису просто планирани да знају шта ради њихово министарство одбране и какве све експерименте врши над својим народом.

 • Ви тврдите да у случају тровања Скрипаљ није коришћен Новичок, већ нешто друго?

Био је лек Фентанил, не Новичок. И то кад сам објавила, одмах су реаговали.

 • Практично сте оптужили британску владу?

Никог ја нисам оптужила. Само сам чињенице изнела у јавност. То ми је посао. Да изнесем чињенице и документа. И да питам питања.

 • И после тога, за њих сте постали руски шпијун?

Хахаха, не. Поново су прогласили за лажну вест, а разлог је био што сам дала интервју за руску телевизију РТ. У преводу, ако дате интервју за руске медије, онда сте ГРУ. Али радо бих дала и интервју за било коју британску телевизију. Али они то не желе. Не желе да се зна о оружју, о случају Скрипаљ и није им интересантно како америчка влада наоружава терористе у Јемену.

 • Када сте први пут чули за случај српско оружје?

Било је то 2017. године када сам објавила резултате истраге за око 350 дипломатских летова са ових простора који су превозили оружје за терористе. И тада нисам писала само о српском оружју, већ и о бугарском, хрватском и осталим.

 • Да ли то значи да је српско оружје завршило заједно са бугарским, хрватским. итд. у Сирији?

Да.

 • Како? Ко је то дозволио?

Интернационална мрежа трговаца оружјем организована од стране САД, Саудијске Арабије и УАЕ користећи дипломатске летове Азербејџанске националне компаније Silk Way Airlines. Владе свих земаља су умешане – бугарска, српска, хрватска, румунска…

 • Али и влада САД?

Они су дозволили извоз тог оружја преко дипломатских летова. Летови су били трасирани од Пентагона. Оружје су купили приватни трговци који имају уговор са Пентагоном. И на крају је оружје завржило у рукама ИСИЛ-а и Ал Каиде. Постоје многе фотографије, снимци, које су објавили сами терористи на којима се види то оружје. Они су их увек звали умерени побуњеници, а не терористи, баш управо из разлога да имају покриће за ову трговину. 2014. године сам интервјуисала  заменика команданта Слободне сиријске армије ( Free Syrian Army ) у Турској на граници са Сиријом ( Hayatprovince ). Пред камером је рекао да оружје никад није завршило код њих, већ у рукама терориста.

 • Који је био интерес америчке владе и осталих влада да учествују у свему томе?

Да сруше Асада. У ИСИС-у је било терориста из 86 земаља. Сви су били добро обучени и опремљени за рат против Асада и циљано направљени управо због тога. Као што сам већ рекла, да Русија није интервенисала сада би већ био калифат.

 • Мислите да су све владе знале где иде то оружје?

Наравно да су знали. Како могу умерени побуњеници користити Град ракете од 122мм које обезглављују људе? То нису оружја по америчким стандардима, а и било је више извештаја пре моје истраге. БИРН је објавио више пута да је српско оружје завршило у Сирији. Тако да је српска влада била упозната са тим много пре моје истраге захваљујући српским новинарима.

 • Прецизно, српска слада или приватни трговци оружјем или сви заједно?

Наравно, сви заједно. Ако нису којим случајем знали, зашто нису на основу писања српских новинара, видеа, фотографија, чланака предузели неке кораке да прекину трговину оружјем? Као што је у Бугарској, након мог писања, влада прекинула са трговином. Дакле, морали су знати, а већ сам писала да су и приватне и државне компаније из Србије биле укључене у то. То су и објавили новинари БИРН-а.

 • Један од Ваших извора био је и Александар Обрадовић који је ухапшен са оптужницом да је одавао пословне тајне?

Он је ухапшен по наређењу српске владе да се заташка прича. Казна за то што је говорио истину и што је указао на корупцију на највишем нивоу.

 • Показало се да су тачни подаци што је он износио, али власт тврди да је имао интерес да ради то и наводе две фирме у којима ради његова мајка – CPR Impex и Tehnoremont?

Његов адвокат је одговорио да његова мајка никад није радила тамо. Дакле још једна лаж,а он је ухапшен и не може сам да се брани од тога.

 • Да ли је он, по Вама, херој или државни непријатељ?

То мора рећи српски народ. За мене је херој целог човечанства. Ризиковао је свој живот да спасе људе у Сирији, Јемену…3 милиона комада оружја је продато из Крушика САД-у, СА и УАЕ. Можете ли замислити колико ће људи страдати или је страдало од тог оружја? Нико не прича о томе, нико. Веома ме то љути. Александар Обрадовић је желео да прекине наоружавање терориста и спасе животе и нико не прича о томе. Знам то веома добро. Не знам да ли неко мисли да му је било лако да спроведе ту истрагу? Требало му је пуно и радио је веома напорно. Јако му је тешко сада, као и и његовој породици. Можете ли замислити колико његово дете сада пати? Зашто? Зато што је његов отац желео да спасе хиљаде живота у Сирији и Јемену. Зашто? Зато што постоје и даље добри људи на свету који уместо да мирно узму своју плату, све стављају на коцку. И зато зло побеђује када добри људи не ураде ништа. И све владе света су свесне тога да се људи плаше и да ћуте. Е, па преварили су се, јер постоји пар храбрих људи на свету и свакако је један од њих Александар Обрадовић. Србија мора бити веома поносна на њега. Оно што је он урадио није само за Србију и зато сам веома љута што нико не прича о томе. Помогао ми је да по реду разумем и сложим међународну мрежу трговаца подржану од стране најмоћнијих светских сила. Ово је много веће од Србије и много сам љута што се све ово представља да је против Србије. Ово је уперено против оних који наоружавају терористе, убијају децу и чине ратне злочине. Ово мора стати. Када сам видела документа о 3 милиона комада оружја, схватила сам колико ће људи умрети због тога и да морам пожурити. Да ли знате колико ноћи нисам спавала гледајући потресне снимке ИСИЛ-а и обезглављене људе у нади да ћу пронаћи траг пута тог оружја? Дан за даном говорила сам себи: „ Пожури, јер после сваке испоруке ће умрети још људи.“ И на крају сам пронашла доказ пратећи то оружје у рукама терориста са симболом Крушика и лот бројевима. И све сам објавила, трудила сам се, дала сам све од себе, али нико неће да говори о томе. И на крају ухапсе Александра и нико не прича о највећем злочину који смо разоткрили и да ће потенцијално 3 милиона комада оружја убити 3 милиона људи. Уместо да се похапсе сви трговци оружјем и званичници владе умешани у то, ухапшен је Александар. Важна им је само зарада и по цену смрти толиког броја људи. Ми смо то само хтели спречити.

 • Александар је изјавио у интервју на Н1 ТВ да је имао контакт са неким независним новинарима из Србије више од 2 године. Зашто су ћутали и нису обавештавали јавност тј. радили што и Ви?

Заиста то не знам, тако да не бих причала о томе. Причам само оно што знам.

 • Јавност у Србији делује поприлично подељена у вези целе афере?

Оно што ја знам да нико не говори у јавности о највећем злочину у модерној историји. О рату у Сирији и Јемену. Због тога се осећам веома лоше јер делује да никоме није стало до тога. Од свега се прави политика, али овде то није случај, овде се ради о криминалу.

 • Део опозиције у Србији даје подршку Александру Обрадовићу и цео случај сада има политичку димензију? Како Ви гледате на то?

Јавност у Србији је подељена зато што про-владини медији не говоре истину. Ја заиста не знам ко је ко у Србији, али знам да Александар ништа није радио из политички мотивисаних побуда. А српски политичари који злоупотребљавају своју моћ морају знати да је ово међународни криминал јер се тиче ратних злочина у Сирији и Јемену. А морам и рећи то да и ако покушају све да прикрију у Србији, тешко да ће успети у томе, јер је ово озбиљно међународно питање.

 • Ових дана се може чути и мишљење неких јавних личности у Србији да је читава афера уперена против Србије, а чак и у неким круговима се тврди да иза свега стоји Русија како би дестабилизовала Србију?

Наравно да ће свашта причати. Свесна сам и да мене и Александра део јавности презире због свега, али шта могу више рећи што нисам већ.  Али људи у Србији морају знати да је једна истина и да је то све ово што Вам ја сада говорим. Постоје други шпијуни, а то нисмо Александар и ја, јер у намери да себе заштите нас називају шпијунима. Али они и морају да оправдају новац који добијају од страних амбасада и то је само један од разлога зашто то раде. Тачно су плаћени за то.

 • Хоћете рећи да наша Влада није независна?

Да, управо то хоћу рећи. Ова истрага доказује то, као и кад су тврдили да нису продавали оружје у Украјину, а јесу. И тада су лагали, јер када се појавио документ дан после, рекли су: „У реду, јесу били Украјинци, али је фирма била из Пољске и упозорили смо их да не извозе у Украјину.“ Шта је то? Лажи, лажи и само лажи. Истина увек исплива на површину. Ових дана добијам претње из кругова владајуће партије преко твитера како ће ме убости ножем, вређају ме, проклињу… Зашто? Зато што говорим истину? Нека пишу шта желе, јер више заиста не обраћам пажњу на то. А и више не желим да гледам председника Вучића јер ме је и он вређао. Говорио је пред аудиторијумом како лажем, а само дан касније документи су показали супротно, тј. показали су да је он лагао.

 • У мејнстрим медијима сте представљени као неко ко од свега овога има неки интерес. Да ли је то тачно?

Који интерес ја могу имати? Или Александар? Због свега овога сам изгубила посао и да сам хтела да ћутим и даље бих радила као новинар у државној агенцији. И Александар је могао да ћути као што и чини већина људи у Крушику и прима сигурну плату.

 • Постоје тврдње да Ви ово радите како бисте нашкодили српској војној индустрији и протежирали бугарске компаније, а Александар због конкурентских компанија у којима ради његова мајка?

Али у истој истрази ја сам показала бугарске пушке из фабрике Арсенал у рукама ИСИЛ терориста. Могли су прво прочитати моје текстове, пре него су почели да пишу лажи о мени. А Александров адвокат је такође рекао да је то лаж да његова мајка ради тамо. Лажи и опет лажи. Председник Вучић је изјавио да је његова мајка радила у фирми за коју се везује трговина са Украјином, а права истина је да је та трговина била 2016. године преко фирме Техноремонт у којој она тада није била запослена.

 • На крају, да ли радите против Србије?

Ево, Ви реците, хахаха…Народ нека процени, а на крају крајева свако може рећи свашта.

 • Да ли сте руски шпијун, НАТО шпијун, било који шпијун?

Нека процени народ у Србији и Бугарској.

 • И последње питање. Да ли ћу због овог интевјуа са Вама имати проблем?

Врло је вероватно да ће Вас НАТО експерти у Србији звати руским шпијуном зато што смете да постављате питања о наоружавању терориста од стране Америке. И хтела бих за крај још нешто да додам. Молим само народ у Србији да не подлеже пропаганди и хистерији да сам неки шпијун или да је ово уперено против државе Србије. Пре него ли почну доносити коначни суд о томе, замолила бих све да прво прочитају моја три чланка о трговини оружјем где јасно стављам до знања да Америка и НАТО стоје иза међународне мреже трговине оружјем.

http://armswatch.com/islamic-state-weapons-in-yemen-traced-back-to-us-government-serbia-files-part-1/
http://armswatch.com/us-task-force-smoking-gun-smuggles-weapons-to-syria-serbia-files-part-2/
http://armswatch.com/leaked-arms-dealers-passports-reveal-who-supplies-terrorists-in-yemen-serbia-files-part-3/

Dilyana било ми је задовољство разговарати са Вама.

Хвала Вама Владимире, задовољство је моје.