Трибина “Обавезна вакцинација у критичком огледалу”

You are currently viewing Трибина “Обавезна вакцинација у критичком огледалу”

Синоћ је у Вршцу одржана трибина „Обавезна вакцинација у критичком огледалу”, у духовном центру „Свети Теодор Вршачки” у Вршцу. Др Јована Стојковић, Милина Дорић и Миливоје Мрдаковић говорили су о медицинским, правним и етичким аспектима ове теме. Са трибине је покренута петиција о измени закона којим би се вакцинација уредила као добровољна. Захваљујемо се Његовом Преосвештенству Епископу Никанору и вршачком свештенству на прилици да слободно говоримо о теми која мучи многе родитеље, али и остале грађане у Србији. Текст петиције:

Ми долепотписани грађани тражимо укидање обавезне вакцинације у Србији, јер крши наше право на телесни интегритет и члан 25 Устава РС. Такође, актуелни закон о обавезној вакцинацији у супротности је са Конвенцијом о људским правима у биомедицини, које је Србија потписница, а која јемчи да је интерес појединца изнад интереса друштва и науке.

Тражимо да се закином омогући слобода избора која постоји у већини земаља Европске уније и право на верско и/или филозофско изузеће које постоји у већини држава САД. У Србији нико не гарантује дугорочну ефикасност и безбедност вакцина, нити одговара за нежељена дејства. Србија нема одштетни фонд, док је у Америци до сада исплаћено четири милијарде долара одштете због повреда након вакцинације. Већина вакцина које се пласирају у Србији се увозе из иностранства и документација о њиховом одобрењу је службена тајна. Желимо само да нам се врате права која нам припадају и слобода која нам је као људским бићима дата. Тражимо слободу избора приликом вакцинације и свих осталих медицинских процедура. Стоп присили и уцени!