Зоран Буљугић – председник Стручног савета

You are currently viewing Зоран Буљугић – председник Стручног савета

Рођен 1957. у Београду где је завршио гимназију и Филолошки факултет – одсек руски језик и књижевност. Живи и ради у Београду.

До сада је остварио 30 година радног стажа, од чега 27,5 година у просвети. У периоду од 1985-86 године радио је као приправник у Служби за послове превођења СИВ-а, након чега је прешао на рад у просвету. Сада ради као професор руског језика у Дванаестој београдској гимназији и Спортској гимназији. Истовремено се дуго година бави превођењем, како писменим тако и усменим. До сада је превео преко 40 књига разних аутора из области историје, философије, уметности, политике, традиционализма и богословља (А. Дугин, Л. Савин, Ф. Успенски, С. Булгаков, С. Франк, Н. Муравјов, И. Солоњевич и многи други), као и велики број чланака. За многе од тих књига написао је предговоре.

До сада је имао доста искуства у области симултаног превођења које обухвата различите делегације и предаваче из Руске федерације, трибине и конференције на тему политике, геополитика, економије, богословља и демографије. Током 90-их година био је сарадник месечника „Дуга“ и „Наше идеје“, а потом „Геополитике“ од њеног оснивања до данас.

Такође је имао бројне наступе на телевизији и радију – ТВ Палма плус, Коперникус и Балкан Инфо у Београду, Мост и Аполо у Новом Саду, Други програм Радио Београда – где је говорио о најразличитијим темама, од геополитике и историје до лингвистике и културе. Осим тога наступао је на многобројним трибинама и скуповима и држао јавна предавања у Београду и широм Србије.