Колика је цена непримања вакцине?

You are currently viewing Колика је цена непримања вакцине?

Пише Предраг Јакшић,
драматург и теоретичар медија

Ако као неспорну узмемо чињеницу која је наведена у званичним документима вакцине против короне препоручене нам од стране „струке“, а она гласи да вакцина не штити од короне, што значи да то што сте вакцинисани не значи да ћете бити заштићени, нити да ћете заштитити неког другог, као и чињенице које су потврђене свуда у нашем окружењу и глобално у свету након што је вакцинисање почело – да то што сте вакцинисани не значи да не морате да носите маске, држите дистанцу или да избегнете „закључавање“, јасно је да примање вакцине само по себи не доноси ништа. Не доноси ништа било у здравственом смислу, јер то што је примите или не примите не значи нити да ћете бити заштићени, нити да ћете се разболети; али не доноси ништа ни када говоримо о повратку неком ранијем степену остварених људских права. У том смислу цена непримања вакцине не постоји – ништа тиме не губите. Опет, ако узмемо као неспорну чињеницу, а што се такође наводи у званичним документима вакцина против короне, да те вакцине нису прошле све редовне фазе тестирања и да су одобрење добили за „хитну употребу“, те да пре вакцинације својом потписаном сагласношћу преузимате одговорност за све што вакцина може изазвати вашем телу и здрављу, јасно је да је само примање вакцине врста коцкања са сопственим животом и да је то цена примања, иначе би ту цену преузео онај ко вам ту вакцину даје.

Неко може да каже да ће цена непримања вакцине бити немогућност добијања „медицинског пасоша“ који ће вам омогућити нормалан живот и путовања. И то је тачка о којој ћемо причати. Ако уопште и буде могуће путовати и уз тај медицински пасош, јасно вам је да то не значи да нећете морати да се тестирате чим год вам кажу и сваки пут када вам кажу? Јасно вам је да то што ћете имати пасош не значи да ће вас пелцовање овим корона вакцинама ослободити обавезе да примите и све друге вакцине против свих наредних мутираних корона и против ко зна чета, те да попијете и све друге лекове које вам буде рекли и кад вам год буду рекли? Јасно вам је да и то што ћете све примити, попити, ушмркати и што ћете се тестирати кад и колико год пута да вам кажу, увек ће моћи да вам на основу тог „пасоша“ забране нешто јер сте некада боловали или сте били сумњиви на неку болест (која може да се врати, а и не мора) и тиме сте опасни за одређену заједницу или простор? Јасно вам је да пристајањем на ову врсту, слободно можемо рећи, сточног пасоша у који ће бити блежено све што се тиче вашег здравља и онога шта сте примили или тек треба да примите, и ви сами постајете стока? Другим речима, чак и да примите вакцину биће као да је нисте примили, јер после прве долази друга, па трећа, па тест, па други тест, па у руку, па у гузу, па у трепавицу…

Но, постоји још једна цена коју треба поменути – права цена непримања вакцине. С обзиром да је извесно и јасно да је читава прича о вакцинама и пасошима све само не брига о вашем здрављу, јасно је да ће и вакцина и пасош бити само формални разлог за ограничење људских права и контролисање људи. А људи као људи, желећи као и увек да испуне форму и избегну стварну контролу, што бисмо рекли, да преваре систем. Можда приме прву вакцину и ревакцину, можда се и не уплаше одмах због свих оних потврђених вести о нежељеним последицама вакцина, чак и смрти које су наступиле после вакцинације, но свакако ће код неке наредне вакцине и они схватити да нема смисла трпати у себе баш све што ти кажу да мораш док те то истовремено не штити од болести. Тада ће људи питати колика је цена да вакцину не приме а да у пасош буде уписано да су је примили. И то ће бити права цена непримања вакцине – испунити пасош свим „вакциналним печатима“ а вакцине не примити. То ће, с једне стране, сигурно довести до побољшања материјалног стања медицинских радника који вакцине дају, с друге ће креативним предузетницима са повлашћених позиција омогућити и прављење ценовника за различите врсте услуга. На пример, да не примиш ништа а да изгледа да си примио све, чак и „онлајн“ да ти то среде, или мало јефтиније – да мораш да дођеш и примиш коктел витамина, или да као да си неки генерал вакцину (не)примиш преко мајице (да не мораш ни хладноћу врха игле да осетиш док глумиш хероја који се вакцинише) или са пластичним чепом преко игле, или ко зна шта већ, можда чак и да добијеш видео доказ да си је примио а ниси. Ко зна можда се уђе и у процедуру акредитација разних издавача медицинског пасоша – па ће од тога важити и цена и „поверење“. На пример, ако је државни пасош онда нешто скупље и поузданије, ако је приватни мега пасош онда јефтиније, мање поуздано али кудикамо брже, или нешто треће. Можда неко добије ексклузивно право на издавање медицинских пасоша, као у случају кредитне картице која замењује све остале картице, с тим би такав морао бити барем у неком ближем крвном сродству са онима који ово ексклузивно право дају. Јасно је већ сада да разне врсте елита – фармаколошке, политичке, финансијске, једном речју мафијашке, нису луде да се вакцинишу, нити их ова ограничења за обичне смртнике ишта ограничавају у путовањима, пословима и животу.

У сваком случају, очекујем да ће у догледно време, када заживе ови „медицински пасоши“ као савремене жуте траке за сиротињу рају, и цена непримања вакцина бити формирана, и то ће довести до финансијског опоравак друштва, тј. барем неких његових сегмената. Тада ћемо и знати колика је права цена непримања вакцине. Како тачно у свом лапсусу рече једна гласна мејнстрим боркиња за вакцинацију корона вакцинама, али и за обавезну вакцинацију деце од чега год да „струка“ каже, вакцина коју бисмо требали да примимо је „рајфајзен вакцина“. Надам се да јој друге банке неће замерити, све је то исто а и у питању је само лапсус. Мада ко зна, можда сутра испадне да ово није ни рекла. Не би јој то било први пут.