АМЕРИЧКЕ САНКЦИЈЕ ПРЕМА ДОДИКУ УСМЕРЕНЕ НА УКИДАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

You are currently viewing АМЕРИЧКЕ САНКЦИЈЕ ПРЕМА ДОДИКУ УСМЕРЕНЕ НА УКИДАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Америчка администрација не престаје са притисцима на Републику Српску, па је баш између новогодишњих и Божићних празника, увела нове санкције Милораду Додику.

Члан Председништва Босне и Херцеговине и лидер Странке независних социјалдемократа, водеће у Републици Српској, кажњен је због наводних коруптивних активности, а санкционисана је и бањалучка Алтернативна телевизија због повезаности с њим. Додик је оптужбе демантовао и навео да му се не може забранити располагање имовином коју не поседује.

Не улазећи у истинитост његових навода, као ни у унутрашња политичка питања наше браће и сестара у РС, Покрет Живим за Србију констатује да је потпуно јасно да је наводна корупција само изговор за притисак на Додика због његовог одбијања да призна лажног високог представника Кристијана Шмита и да дозволи даље дерогирање надлежности Републике Српске.

Покрет Живим за Србију подсећа да су америчке санкције према Републици Српској у разним облицима на снази још од 2001. године, када их је први пут донео тадашњи председник Џорџ Буш. Ова чињеница сведочи да су притисци на крвљу извојевану слободу српског народа у Босни и Херецеговини, почели свега неколико година после Дејтонског споразума.

Стога, можемо само да се сложимо са Додиковом оценом да Сједињеним америчким државама одговара само такав политичар у Републици Српској који би је укинуо, јер светски полицајац нескривено подржава босанске муслимане.

Покрет Живим за Србију сматра да је реакција српских власти, од којих је, по Додиковим речима, председник државе подржао Српску, прилично млака, што и не чуди, знајући да је Вучић прошле године имао званичан сусрет са нелегалним високим представником БиХ Шмитом.

Подршка Србије Српској треба и мора да буде јача, поготово јер је наша земља и гарант Дејтонског споразума. Но, како ствари стоје, за то ће бити потребно да ова марионетска власт оде у историју.

Инфо служба Покрета
Живим за Србију

Објављено 7.1.2022.