Нова хаварија у Колубари: Случајност или припрема за зелену агенду и нуклеарке

You are currently viewing Нова хаварија у Колубари: Случајност или припрема за зелену агенду и нуклеарке

За свега месец и по дана, у Електропривреди Србије избила је шеста по реду хаварија – запалио се велики багер у оквиру рударског басена Колубара, и то на за снабдевање обреновачке термоелектране угљем најважнијем и најпродуктивнијем површинском копу Тамнава – Западно поље.

Иако је и после претходних хаварија председник Александар Вучић тврдио да је електроенергетски систем Србије у одличном стању, догађаји су га поново демантовали. Он, очекивано, још није испунио ни обећање о смени незаконитог вршиоца дужности ЕПС Милорада Грчића.

Међутим, Покрет Живим за Србију сматра да је Грчићева смена секундарни проблем, те сумња да се иза ових хаварија крије намера марионетске власти да, представљајући ЕПС неспособним да одржава термоелектране, спроведе Зелену агенду, која подразумева избацивање угља из употребе, а вероватно ће подразумевати и нуклеарне електране, које су врло проблематичне са становишта безбедности.

Подсетимо да је у новембру 2020. Србија потписала Декларацију о зеленој агенди за Западни Балкан, која подразумева, између осталог, и смањену емисију угљен диоксида, усмерену на борбу против наводних климатских промена, које наводно ствара човек својом производњом енергије – кажемо наводно, јер су наведене тврдње врло упитне и износе их исти људи и организације које стоје и иза пландемије.

Документом на који је потпис ставила председник Владе Србије Ана Брнабић, наша држава се обавезала да ће до 2050. у потпуности избацити угаљ из употребе.

Имајући то у виду, као и изјаву министарке енергетике Зоране Михајловић да “Зелена агенда представља револуцију у области енергетике”, али и њено признање да је за скорашње хаварије одговоран људски фактор, Покрет Живим за Србију сумња да ће нас задесити још сличних хаварија, чији ће резултат бити убрзано гашење термоелектрана.

Европска комисија предложила је да се и нуклеарна енергија класификује као зелена, што највише заступа француски председник Емануел Макром, премда се са тим не слаже Немачка, која је фокусирана на гас који добија из Русије и друге изворе енергије.

У Србији је у последње време приметно медијско форсирање нуклеарних електрана, упркос катастрофама које су неке од њих (Чернобиљ, Фукушима) произвеле, а идеју да њих треба градити уместо термоелектрана, отворено заступају, између осталих, професор Калифорнијског универзитета др Јасмина Вујић, иначе стручњак за нуклеарну енергију, и др Даница Грујичић, начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије, која је по струци лекар.

Др Грујичић је чак “стручно” одабрала и локацију за градњу нуклеарке – источну Србију, а медији су спремно пренели њене опсервације на ову тему.

Покрет Живим за Србију сматра да је питање електроенергетске ефикасности, безбедности и независности од кључног значаја за нашу земљу, те да његово решавање не треба препустити страним факторима и њиховим домаћим лобистима, већ нашим стручњацима који се тиме баве деценијама. Брига за заштиту животне средине такође је приоритет, али тешко да ће нам чист ваздух, земљу и воду омогућити исти они који спроводе и пландемију и угрожавају здравље становника већег дела Земље сулудим мерама.

Такође, хаварије су одличан повод да се ЕПС приватизује, што ће Србију довести у тешку енергетску али и економску позицију.

Стога ће Покрет Живим за Србију, чим буде био у скупштини, тражити преиспитивање нашег учествовања у Зеленој агенди и разматрање других начина за очување екологије, као и електроенергетског система.

Инфо служба Покрета
Живим за Србију

Објављено 12.1.2022.

Фото: Д. Кујунџић