ПОСЕТА ЕСКОБАРА И ЛАЈЧАКА БЕОГРАДУ: ВУЧИЋ И ПРОЗАПАДНА ОПОЗИЦИЈА ДОБИЛИ ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА ПРЕДАЈУ КИМ

You are currently viewing ПОСЕТА ЕСКОБАРА И ЛАЈЧАКА БЕОГРАДУ: ВУЧИЋ И ПРОЗАПАДНА ОПОЗИЦИЈА ДОБИЛИ ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА ПРЕДАЈУ КИМ

Србија из искуства зна да удружене посете званичника Европске уније и Сједињених америчких држава не доносе ништа добро, а скорашњи боравак Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара у Београду још једном је потврдио то мишљење. И поред лепих речи о демократији и бризи за нашу економију, изречених у сусрету са председником Александром Вучићем, али и представницима прозападне опозиције, није могло да промакне отворено залагање моћних страних фактора за независно Косово, указује Покрет Живим за Србију.

Подсетимо да је специјални изасланик америчког председника за такозвани ,,Западни Балкан” и заменик помоћника америчког државног секретара Ескобар после посете Приштини рекао да његова земља ,,у потпуности подржава независност и територијални интегритет Косова, које се показало као солидан партнер и добар пријатељ”.

Када то јавно каже званичник државе која нас је бомбардовала те припремила, организовала и спонзорисала пројекат отцепљења КиМ од Србије, немамо разлога да му не верујемо да ће по сваку цену бранити своју инвестицију, али имамо разлога да не верујемо председнику Вучићу, који је после састанка саопштио да ,,Србија поштује њихове напоре у циљу стабилизације региона, као и да оба званичника својим прагматичним приступом и посвећеношћу дају велики допринос како би се обезбедила атмосфера неутралности у самом процесу дијалога”.

Шта је неутрално у изјавама Ескобара и Лајчака, иначе познатог и по урушавању дејтонских надлежности Републике Српске док је био високи представник у БиХ, а који сада отворено каже да ,,нико разуман не жели да од Заједнице српских општина на Косову прави Републику Српску”, изгледа зна само Вучић.

Председник је, обичају, поново завапио што Приштина не испуњава своје обавезе у вези са ЗСО договорене Бриселским споразумом, док је наша земља све испунила – да подсетимо, Република Србија се тим противуставним документом 2013. године, само годину дана након Вучићевог доласка на власт, одрекла своје реалне власти на северу КиМ и предала институције нелегалним приштинским властима, које од тада одлучују о Србима у нашој јужној покрајини.

Заузврат, наш народ добио је обећање о некаквој заједници општина, која предвиђа надлежности мало веће од невладине организације, иако режим покушава све време да нас увери да је ЗСО некакав дипломатски успех.

Осмогодишње одбијање лажне државе да формира чак и ту заједницу, позивајући се на свој устав, вешт је маневар америчких и ЕУ покровитеља косовских Албанаца, како би се коначан исход који би подразумевао да Србија на крају добије ЗСО, а Приштина међународно признање, представио као некакав успех и за нашу државу.

А колико ствари могу да теку глатко када то САД и ЕУ омогуће, показује скорашње формирање територијално-административне целине Косова и Албаније, које тако праве увод у стварање Велике Албаније, о чему, осим ЖЗС, нису говорили ни позиција ни највећи део опозиције.

Тој прозападној опозицији пак не треба да се чудимо, јер су управо они који су се похвалили састанком са Ескобаром, конкуренти СНС за бржу, јачу и бољу издају националних интереса, односно одрицање од КиМ. Њима је изасланик америчког председника поручио да обавезно изађу на изборе и да се боре за демократију, за коју се светски полицајац декларативно залаже, што, узгред, говори колико је бојкот бесмислен, јер ће САД и ЕУ свакако подржати пројектовану владајућу већину.

А колико је Американцима демократија у Србији заиста битна, довољно говори то што су прећутали да је Вучићев режим покрао референдум, што и не треба да чуди, с обзиром на то да је јасно да су управо они, поред ЕУ, и наручиоци те крађе.

Све наведено говори у прилог сумњи да ће власт покушати да покраде и изборе на свим нивоима најављене за 3.април, а на нама је да, давањем подршке листи Суверениста и масовном контролом бирачких места, спречимо да до тога дође, како би се наша коалиција, коју игноришу и Вучићеви и прозападни медији и која не иде по инструкције код Ескобара, у скупштини борила за повратак КиМ у уставно-правни поредак Републике Србије.

Инфо служба Покрета
Живим за Србију

Објављено 4.2.2022