Хајде, Јано, ЕПС да продамо

You are currently viewing Хајде, Јано, ЕПС да продамо

У јавности се у последње време говори о све извеснијој приватизацији Електропривреде Србије, иако Министарство енергетике, за ону публику која им верује, то негира и наводи да се ради о „усклађивању јавне норме ЈКП ЕПС са законом“.

Председник синдиката рударства и енергетике у оснивању, Милан Ђорђевић, наводи да „одређени моћни лобији врше притисак како би се ЕПС приватизовао“, као и да од марта месеца Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на чијем је чели Дарија Кисић, одбија да региструје нови синдикат чија је намера да се супротстави приватизацији ЕПС-а.

Сценарио који је најближи реалности, а који се тиче овог стратешки важног српског предузећа, како коментаришу извори једног дневног листа, јесте јавно-приватно партнерство у области изградње „обновљивих извора енергије“, тј. да страни партнер понуди пројекат изградње ветропарка, хидроелектране, соларног постројења, али да то финансира ЕПС или држава кроз узимање нових кредита, што би предизеће гурнуло у додатне дугове, а профит би се делио са приватним партнером. Такав облик приватизације довео би до потпуне оријентације ка тзв. обновљивим изворима енергије и елиминисао производњу струје из угља.

Можда је сада јаснија опаска председника Српске напредне странке да „наш човек хоће зими да седи у мајици и шортсу, а неће да носи џемпер“, као и намерно истурање људи на чело ЕПС-а као страшила, које јавност перципира као бахате и нестручне, да би се приватизација ЕПС-а учинила саморазумљивом, и аболирао амерички играч и лобиста Зорана Михајловић?

Председник нерегистрованог синдиката Милан Ђорђевић позвао је грађане да се прикључе протестима запослених против продаје предузећа, уколико и овај план крене у реализацију.

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 15.6.2022.