Протест пољоприведника удружења Стиг, 17.06.2022

You are currently viewing Протест пољоприведника удружења Стиг, 17.06.2022

Имајући у виду тренутни пад потражње а самим тим и цене пшенице на берзи, Министарство пољопривреде је понудило откупну цену од 36 динара за један килограм.

Незадовољни пољопривредници удружења Стиг, Браничевског округа, организовали су протест. После вожње тракторима кроз центар Пожаревца, блокирали су улаз у град из правца Београда код моста на реци Велика Морава у трајању од једног сата.

Поред тога што су незадовољни откупном ценом, са којом како кажу неће моћи да покрију ни све трошкове производње, траже и укидање забране извоза пшенице. Како наводе челници из овог удружења, спремни су и на радикализацију протеста, односно на потпуну блокаду саобраћаја.

Обзиром на то да се сваке године понавља исто, ускоро можемо очекивати и протесте произвођача малина. Из министарства су саопштили да овогодишња цена малине не сме бити мања од 350 динара. Хладњачари су понудили 450 док произвођачи траже од 600 до 700 динара за 1 килограм малине. Кажу да је то неопходно да би покрили трошкове производње а и да би имали неку зараду.

Сва ова дешавања која пратимо уназад десет година су показатељ да власт не води једну одговорну политику, која ће пре свега заштитити домаћег произвођача.

Инфо служба Покрета живим за Србију

Објављено 20.6.2022.