ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ

You are currently viewing ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ

Обреновац, који је своје историјско име Палеж заменио династичким, своју Гимназију добија 1922 године. Мало је познато да је обреновачка Гимназија једна од најстаријих на територији града Београда. У Први разред 1922. год. је било уписано 46 ђака: 23 мушка и 23 женска – толико о послератној еманципацији женa!?

Оно што је јако занимљиво и на шта би Обреновчани требали бити изузетно поносни је чињеница да је у Гимназији у Обреновцу своје прво запослење нашла Десанка Максимовић. Хероина српског песништва и књижевности је одмах после завршених студија на Сорбони, кренула да просвећује и образује српске средњошколце, предавајући српски и француски језик и земљопис. У Гимназији у Обреновцу је први пут постала и разредни старешина. Приметили сте да у тексту напомиње ” Гимназија у Обреновцу”. То је зато што она нема име. За 100 година постојања није добила име.

Зато подржавамо покретање петиције, којом грађани захтевају да се усвоји предлог око преименовања тачније именовања Гимназије и додељивању назива по нашој хероини. Да на стогодишњицу од настанка Гимназије, 6.октобра 2022. год понесе име „Десанка Максимовић“.
Уколико би надлежне институције одбиле да именују Гимназију, било би неопходно да се истакне због чега се одбија.

Инфо служба Покрета Живим за Србију

Објављено 30.8.2022.