Пропаганда – како функционише?

You are currently viewing Пропаганда – како функционише?

Пропаганда подразумева систематско настојање да се формирају извесни ставови код појединаца или група. Сама реч значи  – ширити нешто, ширити схватање или идеје (propagare на латинском).

Којим алатима се служи пропаганда? Алати су ширење неке идеје заједно са истицањем значајних флоскула. Затим, понављање једног дела информације, а паралелно, прећуткивање другог дела информације.

Пропаганда подразумева и измишљање података, наглашавање тј. хваљење нечега за шта се залаже, а ниподаштавање онога што јој није у сфери интереса.

Пропаганда је везана за неку жељу или тежњу  масе нпр.  „да смо здрави“, „да смо добро“. Постоји спона која повезује масу са пропагандом. Та спона је мотивација везана за здравље, за материјално стање, за лепоту  (врло доминантно у овом веку), итд.

Производ овога јесте формирање нове реалности у складу са циљем пропаганде, а основни циљ пропаганде јесте да већи број људи који прати пласирану информацију има свој НОВИ став у односу на потребу пропаганде. Логички след јесте да ће НОВИ став испровоцирати НОВУ активност било код масе, или код појединаца.

Просто речено  – шта ради пропаганда? Окреће ставове  и схватања становништва или дела становништва о друштвено важним питањима.

Помоћу пропаганде људи заборављају шта је јуче било, запљускују их неограничене количине нових информација и животи им пролазе у праћењу тога шта је пропаганда смислила да се у одређеној тачки времена и простора дешава.

Треба да постоји јавно мишљење (то није спорно), али требало би да постоји и испитивање јавног мишљења о друштвеним проблемима. (тако макар пише у званичним уџбеницима социологије и социјалне психологије).

Међутим, ми у 2021. години, имамо друштвене проблеме који су глорификовани и вештачки направљени од стране оних истих који се после баве испитивањем тих проблема који су сами смислили. Тако имамо затворен круг  – циркулус вициозус у коме се контролишу информације које се крећу, прати се дејство тих информација и бележе се постигнути резултати.

Нашим језиком речено – „кадија те тужи, кадија ти суди“.

Овај текст пишем под утиском колико је могуће лако и брзо окренути, изврнути, срозати или уништити шта год пожелиш – ако имаш средства да утичеш на пропаганду која ће испрати мозак скоро сваком.

Оволико кривљење реалности помоћу:

  • форсирања једних информација,
  • заташкавања исправних информација,
  • делимичног објављивања онога што је тачно,
  • упорног понављања изабраних ставова,
  • неоправданог осуђивања другачијих ставова

je довело човечанство до комплетне конфузије.

Да ли могуће извући се из оволике конфузије? Могуће је уз помоћ стабилне тачке унутар себе и велике воље. Да ли ми то имамо? То не знам…сами видите шта имате и за шта сте расположени у предстојећим месецима који неће бити лаки ни за кога.

Др Марија Николети,
лекар и психотерапеут