Пољопривредне пензије су поклон државе

You are currently viewing Пољопривредне пензије су поклон државе

„Пољопривредне пензије су поклон државе, јер их они, који их добијају, нису заслужили!“ Ово су речи председника Србије које је чуо Прибој, а затим су одјекнуле по целој Србији. Он још рече да ове пензије добијају они који не плаћају доприносе и тако нам показа колико је неинформисан, јер ни ову бедну пензију од 12.000 динара не може да добије онај ко није уплаћивао доприносе најмање 15 година! Изгледа да не зна ни да држава ретроактивно тужи оне који те доприносе нису уплатили на време, као и здравствено осигурање које нису ни користили, а не дозвољава им се да оду ни на операцију, док не уплате целокупан дуг.

Зато се Покрет Живим за Србију залаже за одговорну социјалну политику, која би пољопривреднике укључила у систем социјалне заштите, како би могли остварити своја права на дечији додатак, надокнаду за породиљско одсуство и пуну пензију.

Залажемо се за увођење бесповратних седстава за инвестиције у пољопривреди, доделу бескаматних кредита и за отварање нових радних места у пољопривредној производњи.

Рекао је још председник да власт не може да контролише цене пољопривредних производа, да не може да уређује тржиште, али да помаже кроз субвенције, које су, да подсетимо, и ове године смањене, а по његовим речима, увек недовољне вечито незадовољним сељацима, који се увек нешто жале! А прошлогодишње субвенције увелико касне и још нису исплаћене! Поменуо је поносно субвенције од 50% за куповину трактора, а заборавио да каже да физичко лице, носилац пољопривредног газдинства мора да обезбеди документацију коју чини 11 потврда и уверења, која до подношења захтева не смеју бити старија од 30 дана. Све се мора реализовати од 1. јануара до 30. јуна текуће године, укључујући ту и куповину новог трактора произведеног у Србији. Само се питамо у којој фабрици трактора, ако узмемо у обзир да су све наше фабрике затворене. Једина која ради је у Јарковцу и она врши склапање индијских трактора Тафе.

Док председник тврди да држава не може нашем сељаку да обезбеди сигурно тржиште, оно је обезбеђено и сигурно за све пољопривредне производе из увоза! Цену воћа и малина, коју је поменуо, диктирају откупљивачи који имају монопол на тржишту и остварују огромне зараде на разлици у цени. И велики произвођачи раног поврћа имају проблеме, јер кад дође време за продају, увезе се поврће из Турске, Албаније и Македоније, па они своје могу да продају само у бесцење!

Ситуација се најбоље види на локалним пијацама, јер ће се тешко срести произвођач који продаје свој производ. На тезгама је већином увозна роба, а за тезгом накупац. И док председник све ово лепо говори, мали пољопривредни произвођачи економски пропадају, крче своје воћњаке, не обрађују њиве и не саде повртњаке, јер им константно недостају средства да одрже своја имања и јер су у потпуно обесправљеном положају на тржишту!

Зато се Покрет Живим за Србију залаже за знатно повећање средстава из буџета намењених пољопривреди и за оснивање Аграрне развојне банке преко које би се пласирала средства из аграрног буџета, кредитирала и субвенционисала производња и извоз пољопривредних производа за чију би се промоцију, пласман и продају у многоме заузела држава. Такође би се улагала средства за подстицање пратећих производних делатности везаних за пољопривреду и прерађивачке индустрије хране. Сваки српски производ би био обележен знаком квалитета иза којег би стајала држава као гарант. Јер пољопривреда је највећи ресурс којим располажемо, па морамо искористити тај потенцијал и донети дугорочну стратегију развоја аграра.

Није уобичајено да држава подржи сељака, али јесте да подржи велике трговинске ланце и крупан капитал, са којима нам стиже храна сумњивог порекла. Месо пред истек или истеклог рока, зачињено хемикалијама да добије на боји, мирису и укусу. Млечне производе од млека из ко зна каквог узгоја, као и воће и поврће третирано и гајено из не зна се каквог семена. Али зато ће ова држава да претвори сваког сељака у радника за минималац у некој фабрици страног инвеститора, њиве ће да запарложе, а села да опусте. Онда могу да се приватизују, продају странцима или корпорацијама, као и све остало што је пропало или је упропашћено у овој замљи, и то за ситне паре!
Они који се не снађу, могу да рачунају на 12.000 поклон пензије, али само до момента, док нам се председник боље не информише, јер за остваривање тог права, ипак, мора да се уплаћује минимум 15 година доприноса!

Одбор за пољопривреду,
Покрет Живим за Србију