Школа по нашој мери

You are currently viewing Школа по нашој мери

Наши ђаци сем што су остали без адекватног школовања, остали су и без екскурзија, тако да агенцијама које организују екскурзије у Србији прети катанац.

Од средине марта 2020.године, ђачки туризам је на принудном одмору. Реализовано је мање од четвртине од укупног броја екскурзија и рекреативних настава које су уговорене за школску 2019/20. годину. Како из “Политике” сазнајемо, “корона није дозволила ученицима да путују у предвиђено време, од априла до јуна прошле године”, а онда је крајем августа 2020.године стигла “обавезујућа препорука” Министарства просвете (и сада се питам како препорука може да буде обавезујућа?), да излети, екскурзије и настава у природи ипак сачекају пролеће другог полугодишта.
Међутим, то пролеће за ђачки туризам никад није дошло, јер је Кризни штаб тек на седници 14.јуна препоручио да ученици могу да иду на школска путовања, сазнајемо из “Политике”.

Дакле, сетили су се у право време, таман пред летњи распуст?!

Питам се из ког разлога, с обзиром на то да је и Министар Ружић више пута изјавио да школе нису место трансмисије вируса?!

Да све буде још бизарније, Јута је априла ове године више пута молила Кризни штаб да размотре околности под којима би се могле одржавати ђачке екскурзије, чак су предлагали и да се анкетирају родитељи да ли су сагласни са тим да деца иду на екскурзије, да лекар буде обавезан пратилац нон-стоп, да тамо где ђаци одседају 24 сата ради ђачка амбуланта и да буде ИЗДВОЈЕНА СОБА за ИЗОЛАЦИЈУ, да се свима на улазу увек мери температура, да се одржава дистанца, носи маска у затвореном простору.

Али, чак ни под овим бизарним условима, за вапаје ђачког туризма није било слуха, па се све одлаже за наступајућу јесен која “не обећава стабилну епидемиолошки ситуацију, јер се шири нови сој вируса”.

Дакле, последице ове медијски креиране епидемије су далекосежне. Ово су услови под којима сваки иоле свестан и одговоран човек неће дозволити да му се дете даље школује.

Дигитална настава, вештачка интелигенција, укидање уџбеника, униформно образовање деце и креирана епидемија служе томе да се деца претворе у људе лишене људске свести и савести, личног и националног идентитета.

Да се створи фармацеутски човек, генетски модификован човек, и да се нанесе страховит ударац антропоцентричном погледу на свет.

Сви знамо колико најранији период образовања утиче на развој целокупне личности и то је разлог зашто се тако добро и брзо одвија уништавање образовања широм света. Јер личност, како каже научница Олга Четверикова, треба уништити на нивоу воље, да би се дигитална агенда спровела у целости.
Прво се уништавају основне школе, затим средње, онда високо образовање па када се све добро припреми, прелази се на предшколске установе.

Циљ је, каже Олга Четверикова, преуређивање образовања, које мора да постане глобални стандардизовсни систем са примитивним заједничким стандардима, нормама, принципима и обрасцима, који треба да нивелишу људе, претварајући их у масу којом се лако управља.

Сви ми који не желимо и не можемо да будемо маса којом се лако управља, решени смо да осмислимо другачији начин образовања за нашу децу, јер шта ће нам деца радити у дигиталним школама без уџбеника и екскурзија са маскама преко лица, пцр тестовима и притиском да се вакцинишу и то против вируса од ког не обољевају?

У свету су већ разрађени моделу школовања код куће а Покрет Живим за Србију ће се ангажовати да такав модел школовања буде доступан и у Србији.

Нешто више о томе у неком од следећих обраћања.

Психолог Тамара Брадић, потпредседник Покрета Живим за Србију