Зашто су поскупела минерална ђубрива?

You are currently viewing Зашто су поскупела минерална ђубрива?

Имајући у виду разна поскупљења у последње време, Покрет живим за Србију је урадио истраживање када су у питању цене вештачких ђубрива и хербицида. Дошли смо до закључка да је цена ових средстава за производњу у пољопривреди свуда у окружењу слична или чак и иста као што је у Србији.

Осим повећања цена проблем је такође и несташица ових производа. Питамо се, да ли се то са неком намером прави вештачка несташица како би се на тај начин правдала већа цена? Када је Србија у питању, да ли је главни разлог свега тога то што фабрика азотних ђубрива у Панчеву још не ради и поред најаве да ће се са производњом ђубрива почети ове јесени? Већ смо сведоци да се та фабрика по ко зна који пут продаје по много нижој цени од тржишне.

Када је у питању цена ђубрива, погледали смо какве су цене и преко океана. Тако је рецимо у Сједињеним Америчким Државама потребно нешто више од једне хиљаде долара за једну тону ђубрива. Одмах можемо закључити да је дошло до наглог усклађивања цена на светском нивоу и да је то довело до поскупљења ових производа и до 100 посто, када су рецимо у питању Србија и Република Српска.

Знамо сви колико су већи подстицаји у земљама као што су Немачка, Италија и Француска у односу на Србију и да је ово један велики удар на нашег сељака. Питамо се зашто? То се питају и наши пољопривредници који су у овој сезони поред проблема са кишом и поскупљењем нафте, имали и проблема са великом ценом ђубрива.

Због свега овога поједини произвођачи су се организовали и најавили протесте. Видећемо како и на који начин ће реаговати министарство пољопривреде, које је већ смањило подстицајна средства по хектару обрадиве земље.

Оно што је сигурно, јесте да ни пролећна сетва неће бити нимало лака за наше сељаке.

 

Одбор за пољопривреду
Покрета Живим за Србију

Објављено 29.11.2021.