2021: Година аусвајса, слабљења Србије, али и окупљања суверениста у борби за Устав

You are currently viewing 2021: Година аусвајса, слабљења Србије, али и окупљања суверениста у борби за Устав

Иза нас је још једна година каква не бу смела да се понови, а по степену кршења људских права, вероватно најгора после Другог светског рата. Почела је масовном вакцинацијом, наставила се хапшењем људи који су се дрзнули да о њеним ефектима слободно говоре, а потом и дискриминаторским ковид пропусницама, а завршила се расписивањем референдума за промену Устава, који је резултирао окупљањем суверенистичких опозиционих снага, међу којима се нашао и Покрет Живим за Србију.

Година је почела вакциналним “шведским столом”, како су се хвалили представници власти и кризног штаба, који су грађанима понудили све могуће вакцине против ковида-19. Како то већ бива кад су у питању агенде, прво је све било добровољно, потом је уследило застрашивање, подмићивање и напослетку дискриминација.

Председник Покрета Живим за Србију др Јована Стојковић и потпредседник Тамара Брадић ухапшене су 1. априла, након што су медији данима агитовали за прогон “антиваксера”. Само због тога што су објављивале званичне податке и информације из медија о последицама вакцинације, један психијатар и један психолог приведене су пред малолетном децом, а оптужбе против њих ни до данас нису образложене. Једино је др Јовани усмено речено да је ухапшена због три твита!

Тужилаштво је наложило и вештачење свих комуникација др Јоване, а заплењени су и телефони и компјутери – укључујући и дечје, док је њен супруг Владимир Стојковић добио кривичну пријаву због снимања. Медији су брујали о ухапшеним “антиваксеркама”, које су остале без права на одбрану.

Том приликом СБПОК буквално је отео и Фејсбук страницу Покрета Живим за Србију, која је у том тренутку имала преко 75.000 пратилаца и представљала главно средство комуникације са присталицама. Тиме је марионетска власт на челу са Александром Вучићем и Аном Брнабић потпуно оголила своју праву природу. Страница до данас није враћена, а Покрет користи алтернативну.

Јована Стојковић и Тамара Брадић тада су остале и без својих приватних Фејсбук и Твитер налога, на којима су такође имале велики број пратилаца, а иако су им на саслушању изречене усмене забране комуникације на мрежама, као и било какве међусобне комуникације, оне су ускоро отвориле нове профиле и наставиле да исказују своје ставове.

Ни ова хапшења, претње и цензура, међутим, нису били довољни да обухват вакцинације скочи, па је власт прибегла подмићивању грађана са 3.000 динара ако се вакцинишу, а како ни то није дало очекиване ефекте, уведене су, после више месеци најављивања, и противуставне ковид пропуснице, којим су дискриминисани невакцинисани, а здрави људи.

Покрет Живим за Србију, чији је председник др Јована Стојковић још у мају 2020. упозоравала да нам се спремају пропуснице са дигиталним кодом, све време се доследно борио против њиховог увођења, али нажалост, очито већ уморан и застрашен народ није се одазвао на протесте у довољном броју, те је од јесенас на снази забрана људима који немају доказ о вакцинацији или прележаним ковиду, да бораве у угоститељским објектима после 20 сати.

Др Јована Стојковић и њени сарадници Тамара Брадић, адвокат Милина Дорић и други, много пута су говорили о неуставности, али и бесмислености овакве праксе, с обзиром на то да су и припадници кризног штаба признали да и вакцинисани шире вирус.

И таман када су пропуснице уведене, иако је против њих била већина становништва, појавила се нова тема, која је аусвајсе бацила у други план: Рио Тинто. Користећи оправдани гнев народа због најављене експлоатације јадарита односно литијума у околини Лознице, плаћеник Рокфелер фондације, до тада јавности мало познати Саво Манојловић и његова НВО Крени промени, покренули су протесте на којима се тражио одлазак злогласне корпорације из Србије, али и укидање скандалозног Закона о експропријацији, који дозвољава одузимање имовине наших грађана зарад интереса страних фирми.

Покрет Живим за Србију подржао је народ који тражи своја права и бори се за еколошки чисту средину коју би експлоатација литијума несумњиво угрозила, али је и упозорио на могуће манипулације и инструментализације протеста. Нажалост, тако је и било.

После блокада саобраћајница, Александар Вучић пристао је да повуче Закон о експропријацији и обећао да неће доводити Рио Тинто против воље локалног становништва, међутим, пред сам крај године, марионетски председник саопштио је да се пројекат Рио Тинто наставља. А, за то време, пропуснице су уредно пропуштене.

Крајем новембра Вучић, али и председник владе Ана Брнабић и председник скупштине Ивица Дачић, разоткрили су праву природу своје владавине, усвојивши Закон о референдуму и расписавши референдум о променама Устава за 16. јануар. Захваљујући скоро једнопартијским парламенту који је несумњиви резултат бојкота избора од стране већине бирача, Устав Републике Србије доведен је у питање, док се режим похвалио шаргарепом – отварањем четири поглавља у процесу придруживања Европској унији.

Овај потез је, срећом, довео и до нечег доброг: укрупњавања родољубивих суверенистичких снага у циљу одбране државе. Покрет Живим за Србију потписао је Декларацију суверениста и, заједно са Покретом Доста је било, Здравом Србијом и Напредним клубом кренуо у битку за референдумско НЕ, оглашавајући значај гласања и окупљајући контролоре за бирачка места.

Крајем године власт је повукла још један скаредан потез – придружила се санкцијама против братске Белорусије и председника Александра Лукашенка, што је Покрет Живим за Србију најоштрије осудио.

У децембру смо такође имали и енергетски колапс, због кога је незаконити вршилац дужности директора Електропривреде Србије Милорад Грчић сменио многе сараднике, али не и себе самог, што је обећао да ће учинити, а ко други него “свемогући” председник Вучић.

У покушају да одглуми државника, председник се по ко зна који пут похвалио растом плата, не помињући енормна поскупљења, и најавио ново подмићивање грађана, овога пута пензионера са 20.000 динара и младих од 16 до 29 година са фамозних 100 евра. Покрет Живим за Србију и његов потпредседник, економиста Игор Перовић, више пута су говорили колико су овакве мере економски бесмислене – исто колико су са становишта здравља бесмислене “антиковид” мере.

Председник се осврнуо и на наталитет, обећавши мајкама које роде прво дете много већу новчану помоћ него до сада, али није поменуо да је та врста надокнаде, као и увек, условљена вакцинацијом деце. Тако родитељи неће добити новац ако им беба у није примила витамин К, БСЖ, као и вакцину против хепатитиса Б, који се иначе преноси само са болесне мајке на дете или у сексуалном контакту!

Слобода избора приликом вакцинације, за коју се др Јована бори годинама пре корона пландемије, показала се у 2021. као кључно питање, не само у Србији, него и у већем делу света, те ће она остати окосница деловања Покрета Живим за Србију и у 2022.

До победе!

Инфо служба Покрета
Живим за Србију

Објављено 1.1.2022.