Ко вакцинише мигранте?

You are currently viewing Ко вакцинише мигранте?
Покрет Живим за Србију, добио је са закашњењем од пола године, одговор на питање о вакциналном статусу миграната.
Из одговора смо сазнали да :
1. Мигранте “у транзиту” прегледа доктор из територијалног дома здравља, односно пролазе “медицински скрининг”, без додатног објашњења из чега се исти састоји.
2. Мали део њих који затражи азил, бива прегледан у складу са чланом 45 Закона о азилу и Правилнику о здравственим прегледима тражиоца азила, који предвиђа да се вакцинални статус сазнаје из анамнезе (!), односно мигранту на реч.
Правилник предвиђа и “здравствени надзор” у периоду инкубације одређене болести, уколико долазе из земаља у којима је нека епидемија, али се не објашњава шта то тачно подразумева и да ли им је забрањено кретање ван кампа. У члану 5 Правилника, помиње се само обавештење о потреби и важности обавезне вакцинације.
3. Наводи се да се “кампањска вакцинација” малолетних миграната обавља вакцинама које недостају, након увида у документацију о вакцинацији (одакле!) и да се врши искључиво у присуству родитеља ((да ли им прете одузимањем деце, ако их не вакцинишу?).
4. За крај кажу да се о обухвату било којом вакцином овде “не може говорити”, јер се структура ове кохорте мења сваки дан.
Нисмо добили одговор на питање да ли су подношене прекршајне пријаве против миграната који нису желели да се вакцинишу.
Од толике бриге за јавно здравље и вакцинални статус наше деце, који само што се не истетовира на челу, држава “пита” о томе људе којима се не зна ни година рођења, ни одакле су дошли. “Вакциналне картоне” не сумњамо да су обавезно понели.